Dlaczego burgery z buraków?
Przede wszystkim przejęłam się tym, że wyrzucam buraki z zakwasu. Nie bardzo wiedziałam jak je zagospodarować. A ponieważ wcześniej robiłam burgery warzywne i spotkały się one z akceptacją rodziny, postanowiłam iść tym tropem. Gdy zakwas jest gotowy, przelewam go do butelek a z buraków robię sok, który wypijam albo wykorzystuję do barszczu. Genialny kolor i smak! Zostają wytłoczyny (wióry), które świetnie nadają się na burgery. Wychodzi ich sporo, więc piekę tylko tyle, ile potrzebuję na 1-2 dni, a resztę zamrażam. Zamrażam surowe! Tym sposobem mam już duży zapas obiadowy w zamrażarce.Z czym podawać?
Nam najbardziej smakują z ajwarem i kiełkami, oraz kromką chleba na wypasie, albo chleba podstawowego. Jeżeli chodzi o obiad, to chyba nie ma lepszego zestawu niż kasza gryczana i ogórek kiszony.Składniki:
(24 sztuki burgerów o średnicy 10 cm)- 1 kg wytłoczyn buraków z zakwasu
- 700 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklana suchej)
- 60 ml oleju
- 2 cebule
- 100 g słonecznika podprażonego na patelni
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- trochę mąki do podsypania, łatwiej formuje się burgery (ja użyłam mąki kukurydzianej)
Wykonanie:
- Do dużej miski wrzucam wytłoczyny buraków z zakwasu.
- Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną.
- Kroję cebule w kostkę i podsmażam na 60 ml oleju.
- Dodaję cebulę do miski.
- Kroję drobno orzechy włoskie i dodaję je razem z pozostałymi składnikami.
- Wszystko dokładnie mieszam ręką.
- Piekę 40 min w temperaturze 200 - 220 stopni (w zależności od piekarnika).
- Przewracam burgery w połowie czasu.
Wymieszana masa |
Formuję burgery podsypując mąką |
Przygotowane, surowe burgery do mrożenia |
Upieczone burgery |
Wyglądają ciekawie, też mi szkoda wyrzucać tych buraków z zakwasu, na części zrobiłam zupe ( super podkręcają smak) ale dalej jest ich dużo ...będą w takim razie burgery 😋Dzięki za inspirację 😍
OdpowiedzUsuńCzy takie burgery nadają się do mrożenia?
OdpowiedzUsuńtak, oczywiście;)
OdpowiedzUsuń