sobota, 23 maja 2020

BURGERY Z BURAKÓW Z ZAKWASU



Dlaczego burgery z buraków?

Przede wszystkim przejęłam się tym, że wyrzucam buraki z zakwasu. Nie bardzo wiedziałam jak je zagospodarować. A ponieważ wcześniej robiłam burgery warzywne i spotkały się one z akceptacją rodziny, postanowiłam iść tym tropem. Gdy zakwas jest gotowy, przelewam go do butelek a z buraków robię sok, który wypijam albo wykorzystuję do barszczu. Genialny kolor i smak! Zostają wytłoczyny (wióry), które świetnie nadają się na burgery. Wychodzi ich sporo, więc piekę tylko tyle, ile potrzebuję na 1-2 dni, a resztę zamrażam. Zamrażam surowe! Tym sposobem mam już duży zapas obiadowy w zamrażarce. 

Z czym podawać?

Nam najbardziej smakują z ajwarem i kiełkami, oraz kromką chleba na wypasie, albo chleba podstawowego. Jeżeli chodzi o obiad, to chyba nie ma lepszego zestawu niż kasza gryczana i ogórek kiszony.

Składniki:

(24 sztuki burgerów o średnicy 10 cm)
  • 1 kg wytłoczyn buraków z zakwasu
  • 700 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklana suchej)
  • 60 ml oleju
  • 2 cebule
  • 100 g słonecznika podprażonego na patelni
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • trochę mąki do podsypania, łatwiej formuje się burgery (ja użyłam mąki kukurydzianej)

Wykonanie:

  1. Do dużej miski wrzucam wytłoczyny buraków z zakwasu.
  2. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną.
  3. Kroję cebule w kostkę i podsmażam na 60 ml oleju.
  4. Dodaję cebulę do miski.
  5. Kroję drobno orzechy włoskie i dodaję je razem z pozostałymi składnikami.
  6. Wszystko dokładnie mieszam ręką.
  7. Piekę 40 min w temperaturze 200 - 220 stopni (w zależności od piekarnika).
  8. Przewracam burgery w połowie czasu.
Wymieszana masa

Formuję burgery podsypując mąką

Przygotowane, surowe burgery do mrożenia

Upieczone burgery


3 komentarze:

  1. Wyglądają ciekawie, też mi szkoda wyrzucać tych buraków z zakwasu, na części zrobiłam zupe ( super podkręcają smak) ale dalej jest ich dużo ...będą w takim razie burgery 😋Dzięki za inspirację 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie burgery nadają się do mrożenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, oczywiście;)

    OdpowiedzUsuń