Znając już przepis na chleb podstawowy na zakwasie można zabrać się za bogatszą jego wersję. Zakwas na chleb jest coraz starszy, czyli mocniejszy i można "szaleć" z różnymi mąkami bez obawy, że coś nie wyjdzie (nie urośnie).
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki żytniej
- 100 g mąki żytniej grubo mielonej
- 50 g mąki gryczanej
- 50 g mąki jaglanej
- 30 g płatków owsianych
- 7 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 7 orzechów włoskich
- 25 g słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oregano
- 2-3 łyżki zakwasu do chleba
- 600 ml wody letniej (nie gorącej!)
Wykonanie:
- Parę godzin przed rozpoczęciem pracy, wyjmuję zakwas z lodówki i czekam około 2 godzin aż osiągnie temperaturę pokojową.
- Dokarmiam zakwas 1-2 łyżkami mąki i taką samą ilością wody i znowu czekam aż zacznie pracować.
- W międzyczasie robię mieszankę sypką, czyli do miski wsypuję wszystkie mąki i resztę składników oprócz wody.
- Jak zakwas podrośnie dodaję go do mąk.
- Wlewam wodę i mieszam aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
- Ciasto chlebowe przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 30cm x 10cm).
- Przykrywam ściereczką i odstawiam na 6-10 godz (czas zależy od mocy zakwasu).
- Po tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i piekę chleb 30 min.
- Następnie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę kolejne 30 min.
- Wyjmuję chleb z formy i studzę go na kratce.
Składniki sypkie |
Dodatki |
0 komentarze
Prześlij komentarz