czwartek, 21 maja 2020

CHLEB NA WYPASIE


Znając już przepis na chleb podstawowy na zakwasie można zabrać się za bogatszą jego wersję. Zakwas na chleb jest coraz starszy, czyli mocniejszy i można "szaleć" z różnymi mąkami bez obawy, że coś nie wyjdzie (nie urośnie). 

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g mąki żytniej grubo mielonej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 30 g płatków owsianych
  • 7 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 7 orzechów włoskich
  • 25 g słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oregano
  • 2-3 łyżki zakwasu do chleba
  • 600 ml wody letniej (nie gorącej!)

Wykonanie:

  1. Parę godzin przed rozpoczęciem pracy, wyjmuję zakwas z lodówki i czekam około 2 godzin aż osiągnie temperaturę pokojową.
  2. Dokarmiam zakwas 1-2 łyżkami mąki i taką samą ilością wody i znowu czekam aż zacznie pracować.
  3. W międzyczasie robię mieszankę sypką, czyli do miski wsypuję wszystkie mąki i resztę składników oprócz wody.
  4. Jak zakwas podrośnie dodaję go do mąk.
  5. Wlewam wodę i mieszam aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
  6. Ciasto chlebowe przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 30cm x 10cm).
  7. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 6-10 godz (czas zależy od mocy zakwasu).
  8. Po tym czasie nastawiam piekarnik na 180 stopni i piekę chleb 30 min.
  9. Następnie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę kolejne 30 min.
  10. Wyjmuję chleb z formy i studzę go na kratce.
Składniki sypkie
Dodatki

Wskazówki:

Do mieszanki mąk często dorzucam jeszcze 2 łyżki czarnuszki albo siemię lniane. Chleb jest bardziej efektowny gdy posypię go ziarnami słonecznika, dyni itp.

0 komentarze

Prześlij komentarz