środa, 20 maja 2020

JARMUŻ - SURÓWKA


Dlaczego jarmuż?

Cały czas słyszę, że zdrowy, że witaminy, że zielone koktajle itd. Dla mnie jednak był za twardy i nijaki. Tą surówkę mogę z czystym sumieniem polecić, bo jest SMAK! 

Do czego podać jarmuż?

Chciałam napisać do ryby, bo faktycznie tak podaję moim dzieciom, które nie są weganami. Jednak ja jem ją w towarzystwie pieczonych warzyw, ziemniaków, batatów. Ma orzeźwiającą nutę dzięki jabłku i cytrynie. Idealnie będzie też pasować do kromki chleba podstawowego lub chleba na wypasie.

Składniki:

  • 100 g jarmużu, tylko liście
  • 200 g jabłek
  • 50 g cebuli
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g jogurtu wegańskiego (czasami pomijam, jak nie mam)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  1. Liście jarmużu kroję na kawałki i wrzucam do miski.
  2. Wyciskam do naczynia z jarmużem cytrynę i ugniatam ręką wcierając cytrynę w liście. Sok nada soczystej barwy, oraz sprawi, że zielenina będzie bardziej miękka.
  3. Jabłka, cebulę kroję w kostkę.
  4. Natkę szatkuję.
  5. Wrzucam wszystko do miski i mieszam.
  6. Do osobnego naczynia wlewam syrop klonowy, oliwę, jogurt, sól i pieprz.
  7. Energicznie łączę składniki.
  8. Polewam sosem surówkę i mieszam.

Wskazówki:

Surówkę można wzbogacić o żurawinę, rodzynki, garść orzechów włoskich albo prażony słonecznik. Jarmuż w tej wersji na pewno zaostrzy nam apetyt na główne danie.

0 komentarze

Prześlij komentarz