Dlaczego jarmuż?
Cały czas słyszę, że zdrowy, że witaminy, że zielone koktajle itd. Dla mnie jednak był za twardy i nijaki. Tą surówkę mogę z czystym sumieniem polecić, bo jest SMAK!Do czego podać jarmuż?
Chciałam napisać do ryby, bo faktycznie tak podaję moim dzieciom, które nie są weganami. Jednak ja jem ją w towarzystwie pieczonych warzyw, ziemniaków, batatów. Ma orzeźwiającą nutę dzięki jabłku i cytrynie. Idealnie będzie też pasować do kromki chleba podstawowego lub chleba na wypasie.Składniki:
- 100 g jarmużu, tylko liście
- 200 g jabłek
- 50 g cebuli
- garść natki pietruszki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g jogurtu wegańskiego (czasami pomijam, jak nie mam)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie:
- Liście jarmużu kroję na kawałki i wrzucam do miski.
- Wyciskam do naczynia z jarmużem cytrynę i ugniatam ręką wcierając cytrynę w liście. Sok nada soczystej barwy, oraz sprawi, że zielenina będzie bardziej miękka.
- Jabłka, cebulę kroję w kostkę.
- Natkę szatkuję.
- Wrzucam wszystko do miski i mieszam.
- Do osobnego naczynia wlewam syrop klonowy, oliwę, jogurt, sól i pieprz.
- Energicznie łączę składniki.
- Polewam sosem surówkę i mieszam.
0 komentarze
Prześlij komentarz