Składniki:
- 1 kg moreli
- 200 g cukru trzcinowego
- sok z połówki cytryny
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (prawdziwego)
- 10 liści mięty
Wykonanie:
- Morele myję, wyjmuję pestki i wkładam do garnka z grubym, szerokim dnem.
- Dolewam 2 łyżki wody żeby morele się nie przypaliły i na średnim ogniu smażę, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką (ok. pół godziny).
- Kiedy morele są miękkie, wsypuję cukier brązowy i waniliowy.
- Dodaję skórkę z pomarańczy.
- Dodaję sok z cytryny i drobno pokrojoną miętę.
- Gotuję ok. 15 min aż konfitura będzie błyszczeć.
- Gorącą konfiturę morelową przelewam do wyparzonych, małych słoiczków.
- Pasteryzuję 15 min.
- Wykładam słoiki na ścierkę kuchenną, odwracam do góry dnem i przykrywam ścierką.
- Nakrętki słoików po wystudzeniu powinny być wklęsłe, jeżeli nie są coś poszło nie tak:) Najprawdopodobniej uszkodzona była pokrywka. Wtedy zostawiamy sobie konfiturę do bieżącego spożycia, albo pasteryzujemy jeszcze raz (my oczywiście zjadamy).
0 komentarze
Prześlij komentarz