środa, 20 maja 2020

CHIPSY Z PLANTANÓW (PLATANÓW) CZYLI BANANÓW WARZYWNYCH


Co to są plantany?

Plantany (platany) to warzywne banany, które tylko z wyglądu przypominają "nasze" żółte banany. Nie można jeść ich na surowo,  w SMAKU przypominają trochę ziemniaka i tak są traktowane w ciepłych krajach. Dodaje się je do warzyw, gulaszy. Najprostszą i najbardziej popularną potrawą są chipsy. 

Gotowanie w plenerze
(kliknij na zdjęcie poniżej)


Składniki:

  • 3 plantany
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • olej

Wykonanie:

  1. Obieram plantany (pomagam sobie nacinając wzdłuż skórkę).
  2. Kroję na plasterki.
  3. Solę, pieprzę i posypuje papryką.
  4. Rozgrzewam olej (tyle żeby się lekko zanurzyły, do połowy)
  5. Smażę aż się zrumienią i przewracam na drugą stronę.
  6. Chipsy z plantanów odsączam na ręczniku papierowym.





Wskazówki:

Przerażać może ilość oleju, ale spokojnie, nie wchłoną go w całości:)

0 komentarze

Prześlij komentarz