Co to są plantany?
Plantany (platany) to warzywne banany, które tylko z wyglądu przypominają "nasze" żółte banany. Nie można jeść ich na surowo, w SMAKU przypominają trochę ziemniaka i tak są traktowane w ciepłych krajach. Dodaje się je do warzyw, gulaszy. Najprostszą i najbardziej popularną potrawą są chipsy.Gotowanie w plenerze(kliknij na zdjęcie poniżej)
Składniki:
- 3 plantany
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- olej
Wykonanie:
- Obieram plantany (pomagam sobie nacinając wzdłuż skórkę).
- Kroję na plasterki.
- Solę, pieprzę i posypuje papryką.
- Rozgrzewam olej (tyle żeby się lekko zanurzyły, do połowy)
- Smażę aż się zrumienią i przewracam na drugą stronę.
- Chipsy z plantanów odsączam na ręczniku papierowym.
0 komentarze
Prześlij komentarz