wtorek, 26 maja 2020

PLANTANY NA SŁODKO


Skąd pomysł na plantany na słodko?

Wcześniej umieściłam przepis na chipsy z plantanów, a później od cioci z Panamy dowiedziałam się, że można je jeść również na słodko, ale trzeba poczekać aż dojrzeją i zrobią się żółte jak tradycyjne banany. Wykazałam się cierpliwością i po 3 dniach mogłam zabrać się do pracy. Obieranie żółtych, dojrzałych plantanów nie było już takie trudne jak tych zielonych. 

Składniki:

  • 3 dojrzałe (żółte) plantany
  • 1 kora cynamonu
  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 goździki
  • 1 anyż
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy (tak żeby przykrył dno patelni)
  • 250 ml wody

Wykonanie:

  1. Obieram i kroję plantany na pół, a połówki wzdłuż na skos.
  2. Przygotowuję 2 patelnie.
  3. Do jednej wlewam olej i smażę pokrojone plantany ok. 3 minuty, przewracając od czasu do czasu.
  4. Do drugiej wlewam wodę i dodaję: korę cynamonu, syrop daktylowy, cukier brązowy, cukier waniliowy, goździki i anyż i szczyptę soli i gotuję tyle czasu ile trwa smażenie plantanów.
  5. Przekładam usmażone plantany do patelni z wodą i gotuję aż prawie cały płyn wyparuje, a plantany zrobią się błyszczące i brązowe.
  6. Przekładam na talerz polewając powstałym sosem.
Usmażone plantany w gotującej się mieszance przypraw
Po usmażeniu widać mocno zredukowany płyn

0 komentarze

Prześlij komentarz