Skąd pomysł na plantany na słodko?
Wcześniej umieściłam przepis na chipsy z plantanów, a później od cioci z Panamy dowiedziałam się, że można je jeść również na słodko, ale trzeba poczekać aż dojrzeją i zrobią się żółte jak tradycyjne banany. Wykazałam się cierpliwością i po 3 dniach mogłam zabrać się do pracy. Obieranie żółtych, dojrzałych plantanów nie było już takie trudne jak tych zielonych.Składniki:
- 3 dojrzałe (żółte) plantany
- 1 kora cynamonu
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 goździki
- 1 anyż
- szczypta soli
- olej rzepakowy (tak żeby przykrył dno patelni)
- 250 ml wody
Wykonanie:
- Obieram i kroję plantany na pół, a połówki wzdłuż na skos.
- Przygotowuję 2 patelnie.
- Do jednej wlewam olej i smażę pokrojone plantany ok. 3 minuty, przewracając od czasu do czasu.
- Do drugiej wlewam wodę i dodaję: korę cynamonu, syrop daktylowy, cukier brązowy, cukier waniliowy, goździki i anyż i szczyptę soli i gotuję tyle czasu ile trwa smażenie plantanów.
- Przekładam usmażone plantany do patelni z wodą i gotuję aż prawie cały płyn wyparuje, a plantany zrobią się błyszczące i brązowe.
- Przekładam na talerz polewając powstałym sosem.
Usmażone plantany w gotującej się mieszance przypraw |
Po usmażeniu widać mocno zredukowany płyn |
0 komentarze
Prześlij komentarz