Praliny, kulki mocy, czekoladki to moja słabość. Odrobina alkoholu podkreśla SMAK i przyznaję, że można się zapomnieć. Do tego espresso i mamy zestaw idealny. Deser ten na pewno będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu. Kulki można przygotować parę dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Składniki:
- 150 g daktyli
- 30 ml Cointreau
- 1 szklanka wody
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 30 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Wykonanie:
- Do rondelka wrzucam daktyle i zalewam wodą z Cointreau.
- Gotuję 10 min i odcedzam, ale nie wylewam płynu.
- Czekam aż daktyle wystygną.
- Do blendera wrzucam migdały, orzechy laskowe, wiórki kokosowe i rozdrabniam.
- Dodaję daktyle, kakao, szczyptę soli i łączę składniki.
- Masę wstawiam na 1 godzinę do lodówki.
- Formuję kulki i ozdabiam wedle upodobań.
- Pozostały płyn z gotowania daktyli wypijam w towarzystwie pralinki:)
W kieliszku znajduje się płyn z gotowania daktyli z Cointreau |
To prawdziwe kulki mocy. Do tego są przepyszne. Dzięki Kamila
OdpowiedzUsuńNiech MOC będzie z Tobą:)
Usuń