niedziela, 31 maja 2020

PRALINY Z COINTREAU


Praliny, kulki mocy, czekoladki to moja słabość. Odrobina alkoholu podkreśla SMAK i przyznaję, że można się zapomnieć. Do tego espresso i mamy zestaw idealny. Deser ten na pewno będzie wyjątkową ozdobą świątecznego stołu. Kulki można przygotować parę dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
 

Składniki:

  • 150 g daktyli
  • 30 ml Cointreau
  • 1 szklanka wody
  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do rondelka wrzucam daktyle i zalewam wodą z Cointreau.
  2. Gotuję 10 min i odcedzam, ale nie wylewam płynu.
  3. Czekam aż daktyle wystygną.
  4. Do blendera wrzucam migdały, orzechy laskowe, wiórki kokosowe i rozdrabniam.
  5. Dodaję daktyle, kakao, szczyptę soli i łączę składniki.
  6. Masę wstawiam na 1 godzinę do lodówki.
  7. Formuję kulki i ozdabiam wedle upodobań.
  8. Pozostały płyn z gotowania daktyli wypijam w towarzystwie pralinki:)


W kieliszku znajduje się płyn z gotowania daktyli z Cointreau

Wskazówki: 

Jeżeli masa jest za rzadka (zależy od daktyli), dodaję więcej zmielonych migdałów albo orzechów. Jeżeli masa jest za ścisła, dodaję trochę wody z gotowania daktyli, jeżeli jeszcze jej nie wypiłam:)

2 komentarze: