Dlaczego zakwas?
Chleby pieczone na zakwasie mają zupełnie inny smak od tych ze sklepu z użyciem drożdży, jem je z apetytem a przede wszystkim wiem co w nich jest. Dlatego cały ceremoniał chlebowy jest warty świeczki. Zrobienie zakwasu zajmuje mi 5 dni. Po tym czasie mogę użyć go do dowolnego przepisu na chleb, np. chleb podstawowy na zakwasie lub chleb na wypasie.Jakiej mąki użyć ?
Ja zawsze robię go z mąki żytniej razowej, bo jest to pewniak.Czy zakwas może się zepsuć?
Muszę przyznać, że parę razy mi się to zdarzyło. Nie miałam wtedy czasu na gotowanie i zakwas stał w lodówce zapomniany parę miesięcy. Gdy do niego zajrzałam, nie wyglądał dobrze, miał czarny nalot i po prostu szkoda, że go nie dopilnowałam. Jeżeli zamierzam przez jakiś czas odpocząć od pieczenia chleba, to muszę pamiętać, żeby raz na tydzień wyjąć zakwas. Czekam 2 godziny żeby się ocieplił a następnie dokarmiam go 50-100 g mąki i taką samą ilością wody. Kiedy się uaktywni, czyli wyraźnie urośnie, wkładam go do lodówki. I tak postępuję co tydzień.
Po ostatnim "dokarmieniu" 5 dnia, czekam ok. 2 godziny aż bardzo młody zakwas zacznie rosnąć i wtedy zabieram się do pieczenia chleba.
Składniki:
- mąki żytnia razowa (drobno mielona, o wyższym typie)
- woda letnia przegotowana (chyba, że mamy dobrą wodę w kranie, ja daję z kranu)
- wyparzony słoik z nakrętką
Wykonanie:
1 dzień
- wsypuję ok 100 g mąki i ok. 100 g wody do słoika
- mieszam dokładnie zakręcam
- stawiam na blacie w kuchni
2 dzień
- "dokarmiam" mieszankę, czyli dodaję ok. 50 g mąki i 50 g wody
- mieszam i zakręcam
- stawiam na blacie w kuchni
Po ostatnim "dokarmieniu" 5 dnia, czekam ok. 2 godziny aż bardzo młody zakwas zacznie rosnąć i wtedy zabieram się do pieczenia chleba.
zakwas przed "dokarmieniem" |
Zakwas po "dokarmieniu" |
0 komentarze
Prześlij komentarz