poniedziałek, 8 czerwca 2020

BAKŁAŻAN I BATAT POD GREMOLATĄ



Gremolata (gremolada) to mieszanka pietruszki, skórki z cytryny i czosnku (popularna we włoskiej Lombardi). Żeby uzyskać sos, a nie tylko posypkę, do powyższych składników dodaje się oliwę z oliwek. Gremolata komponuje się z wieloma potrawami: wegańskimi i niewegańskimi. Świeży, cytrynowy zapach pobudza kubki smakowe i zachęca do jedzenia.
W ogródku wyrosła mi dorodna rukola, którą wykorzystam do mojej gremolaty, więc będzie trochę oszukana. Wybrałam do tego przepisu bakłażana i batata. Pomimo kompletnie innych smaków gremolata odnajduję się tu idealnie. Nie mogę się zdecydować, która wersja jest smaczniejsza. Rodzina też jest podzielona, więc każdy musi znaleźć swój SMAK. 

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 2 bakłażany
  • 2 bataty

gremolata:

  • 20 g natki pietruszki
  • 20 g rukoli (może być natka pietruszki)
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy

dodatki:

  • 1 awokado
  • czarne oliwki marynowane w soli
  • sól
  • pieprz
  • płatki chilli

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
  2. Bakłażany przekrawam wzdłuż na pół, nacinam w kratkę i solę.
  3. Odstawiam na 15 - 30 min, aż puszczą sok i wycieram ręcznikiem papierowym do sucha.
  4. Bataty przekrawam wzdłuż na pół.
  5. Warzywa solę, pieprzę, skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika na ok. 40 min.
  6. W międzyczasie szykuję gremolatę: do blendera wrzucam natkę, rukolę, skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Blenduję.
  7. Awokado kroję na plastry.
  8. Z oliwek wybieram pestki.
  9. Upieczone bataty nacinam w kratkę.
  10. Smaruję warzywa gremolatą i układam pozostałe warzywa.
  11. Posypuję orzechami i płatkami chilli.





0 komentarze

Prześlij komentarz