W ogródku wyrosła mi dorodna rukola, którą wykorzystam do mojej gremolaty, więc będzie trochę oszukana. Wybrałam do tego przepisu bakłażana i batata. Pomimo kompletnie innych smaków gremolata odnajduję się tu idealnie. Nie mogę się zdecydować, która wersja jest smaczniejsza. Rodzina też jest podzielona, więc każdy musi znaleźć swój SMAK.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 2 bakłażany
- 2 bataty
gremolata:
- 20 g natki pietruszki
- 20 g rukoli (może być natka pietruszki)
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
dodatki:
- 1 awokado
- czarne oliwki marynowane w soli
- sól
- pieprz
- płatki chilli
Wykonanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni.
- Bakłażany przekrawam wzdłuż na pół, nacinam w kratkę i solę.
- Odstawiam na 15 - 30 min, aż puszczą sok i wycieram ręcznikiem papierowym do sucha.
- Bataty przekrawam wzdłuż na pół.
- Warzywa solę, pieprzę, skrapiam oliwą i wstawiam do piekarnika na ok. 40 min.
- W międzyczasie szykuję gremolatę: do blendera wrzucam natkę, rukolę, skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, sól i pieprz. Blenduję.
- Awokado kroję na plastry.
- Z oliwek wybieram pestki.
- Upieczone bataty nacinam w kratkę.
- Smaruję warzywa gremolatą i układam pozostałe warzywa.
- Posypuję orzechami i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz