Dzisiaj miałam ochotę na kolor oberżyny, więc wykorzystałam warzywa z lodówki o podobnej kolorystyce. Pożywny, warzywny gulasz w niecałe pół godziny. A jaki SMAK....mmm
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 duży bakłażan
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki własnej "jarzynki"
- 1 łyżeczka tahini
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 puszka lub karton gotowanej brązowej soczewicy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 6 czarnych oliwek marynowanych w soli
- zielenina, szczypiorek do podania
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojoną cebulę i chwilę podsmażam.
- W międzyczasie kroję w kostkę bakłażana.
- Dorzucam go do cebuli wraz z wszystkimi przyprawami, oprócz octu balsamicznego.
- Smażę ok 15 min, do czasu aż cebula i bakłażan zmiękną. Co jakiś czas mieszam, by nic się nie przypaliło.
- Dodaję soczewicę, ocet balsamiczny i duszę jeszcze 5 minut.
- Na koniec wrzucam wypestkowane oliwki.
- Danie posypuję szczypiorkiem i zieleniną, którą akurat mam pod ręką.
0 komentarze
Prześlij komentarz