poniedziałek, 29 czerwca 2020

BAKŁAŻAN Z SOCZEWICĄ


Czas kamperowej podróży na Lofoty się skończył, było cudownie. Jednak nie ukrywam, że dobrze jest wrócić do kuchni większej niż 1 m kwadratowy:)
Dzisiaj miałam ochotę na kolor oberżyny, więc wykorzystałam warzywa z lodówki o podobnej kolorystyce. Pożywny, warzywny gulasz w niecałe pół godziny. A jaki SMAK....mmm

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 duży bakłażan
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki własnej "jarzynki"
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka lub karton gotowanej brązowej soczewicy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 6 czarnych oliwek marynowanych w soli
  • zielenina, szczypiorek do podania

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojoną cebulę i chwilę podsmażam.
  2. W międzyczasie kroję w kostkę bakłażana.
  3. Dorzucam go do cebuli wraz z wszystkimi przyprawami, oprócz octu balsamicznego.
  4. Smażę ok 15 min, do czasu aż cebula i bakłażan zmiękną. Co jakiś czas mieszam, by nic się nie przypaliło.
  5. Dodaję soczewicę, ocet balsamiczny i duszę jeszcze 5 minut.
  6. Na koniec wrzucam wypestkowane oliwki.
  7. Danie posypuję szczypiorkiem i zieleniną, którą akurat mam pod ręką.


0 komentarze

Prześlij komentarz