sobota, 13 czerwca 2020

CIASTKA W KRATKĘ DO KAWY


Poranna kawa ze świeżym ciasteczkiem - bezcenna. Udało mi się upolować w norweskim sklepie z używanymi rzeczami kratkowany wałek i bardzo chciałam go wypróbować. Jeszcze przed północą upiekłam dwie blachy kruchych słodkości, które umilą nam poranek.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g ksylitolu
  • 200 g margaryny wegańskiej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (dałam sproszkowaną)
  • 1 łyżka karobu lub kakao

Wykonanie:

  1. Zalewam siemię lniane 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 minut.
  2. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
  3. Do dużej miski lubi miksera wsypuję suche składniki a następnie dodaję zimną pokrojoną w kostkę margarynę.
  4. Mieszam aż wszystko się połączy.
  5. Dzielę masę na dwie części.
  6. Do jednej wsypuję karob i zagniatam w kulkę.
  7. Z białej masy również formuję w kulkę.
  8. Ciasta wkładam do lodówki na 1 godzinę.
  9. Wyjmuję ciasta i wałkuję gładkim wałkiem placki na grubość ok.0,5 cm.
  10. Kratkowanym wałkiem (lub innym ze wzorkiem), przejeżdżam po przygotowanym placku i wykrawam kształty ciastek.
  11. Wykładam na blachę i wstawiam ją do lodówki na 15 minut przed upieczeniem.
  12. W tym czasie nastawiam piekarnik na 190 stopni.
  13. Po 15 minutach wyjmuję ciastka z lodówki i piekę ok 15 - 20 min do lekkiego zbrązowienia.
  14. Próbuję dopiero po ostygnięciu:)


0 komentarze

Prześlij komentarz