Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 70 g ksylitolu
- 200 g margaryny wegańskiej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny (dałam sproszkowaną)
- 1 łyżka karobu lub kakao
Wykonanie:
- Zalewam siemię lniane 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 minut.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- Do dużej miski lubi miksera wsypuję suche składniki a następnie dodaję zimną pokrojoną w kostkę margarynę.
- Mieszam aż wszystko się połączy.
- Dzielę masę na dwie części.
- Do jednej wsypuję karob i zagniatam w kulkę.
- Z białej masy również formuję w kulkę.
- Ciasta wkładam do lodówki na 1 godzinę.
- Wyjmuję ciasta i wałkuję gładkim wałkiem placki na grubość ok.0,5 cm.
- Kratkowanym wałkiem (lub innym ze wzorkiem), przejeżdżam po przygotowanym placku i wykrawam kształty ciastek.
- Wykładam na blachę i wstawiam ją do lodówki na 15 minut przed upieczeniem.
- W tym czasie nastawiam piekarnik na 190 stopni.
- Po 15 minutach wyjmuję ciastka z lodówki i piekę ok 15 - 20 min do lekkiego zbrązowienia.
- Próbuję dopiero po ostygnięciu:)
0 komentarze
Prześlij komentarz