piątek, 19 czerwca 2020

DYNIOWA Z LIMONKĄ


Ta zupa rozgrzeje każdego i o to nam dzisiaj chodziło. Jeszcze nie zaaklimatyzowaliśmy się na Lofotach i potrzebujemy ciepła od środka. Dynia spełniła to zadanie w 100 %. Doprawiona curry i limonką postawiła nas na nogi.

Składniki:

W kamperze nie mam wagi, ale proporcje dyni do ziemniaków są następujące: 2/3 dyni i 1/3 ziemniaków. Zupę zrobiłam w garnku 2 litrowym.
  • ziemniaki
  • dynia hokkaido
  • 2 szt. szalotki
  • 3 łyżki suchego kuskusu
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, curry, domowa "jarzynka"
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 cm papryczki chilli ( u mnie zielona)
  • 3 łyżki mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Kuskus wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 min.
  2. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam szalotki pokrojone w talarki i czosnek.
  3. Dynię, ziemniaki kroję i zalewam wodą (2 cm nad warzywami).
  4. Dodaję przyprawy i pokrojoną papryczkę chilli.
  5. Dorzucam podsmażoną cebulę z czosnkiem.
  6. Gotuję do miękkości warzyw.
  7. Kuskus mieszam widelcem dosypuję do zupy.
  8. Dodaję mleczko kokosowe i chwilę gotuję.
  9. Na koniec tylko sok z limonki i zupa gotowa.
  10. Nie miksuję, bo tak podana wydaje mi się bardziej apetyczna.
  11. Dekoruję naszą kamperową bazylią:)

Wskazówki:

Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:
  • 250 g suszonej włoszczyzny
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 70 g soli morskiej
Wszystko rozdrabniam i przechowuję w słoiku.

0 komentarze

Prześlij komentarz