Składniki:
W kamperze nie mam wagi, ale proporcje dyni do ziemniaków są następujące: 2/3 dyni i 1/3 ziemniaków. Zupę zrobiłam w garnku 2 litrowym.- ziemniaki
- dynia hokkaido
- 2 szt. szalotki
- 3 łyżki suchego kuskusu
- 1 cm korzenia imbiru
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, curry, domowa "jarzynka"
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 cm papryczki chilli ( u mnie zielona)
- 3 łyżki mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
- Kuskus wsypuję do miski, zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 min.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam szalotki pokrojone w talarki i czosnek.
- Dynię, ziemniaki kroję i zalewam wodą (2 cm nad warzywami).
- Dodaję przyprawy i pokrojoną papryczkę chilli.
- Dorzucam podsmażoną cebulę z czosnkiem.
- Gotuję do miękkości warzyw.
- Kuskus mieszam widelcem dosypuję do zupy.
- Dodaję mleczko kokosowe i chwilę gotuję.
- Na koniec tylko sok z limonki i zupa gotowa.
- Nie miksuję, bo tak podana wydaje mi się bardziej apetyczna.
- Dekoruję naszą kamperową bazylią:)
Wskazówki:
Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 70 g soli morskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz