Lubię to danie, bo w jednym ruchu mam obiad dla wegan i nie wegan, prawie... Dla dzieci smażę jeszcze rybę. Kompromis musi być. Dzięki niemu rodzina otwarta jest na nowe smaki i moje eksperymenty kulinarne. Mam nadzieję, że kiedyś rozsmakują się w wegańskiej kuchni na całego:)
Dlaczego dziki ryż?
Jest zdrowszy od białego, ma więcej błonnika, białka oraz soli mineralnych, przede wszystkim magnezu, fosforu, potasu i cynku. Poza tym jego ciekawy kolor i kształt przyciąga wzrok i staje się prawdziwą ozdobą talerza. Idealny na wyjątkowe okazje.Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 200 g dzikiego ryżu
- 100 g kapusty kiszonej białej lub czerwonej
- 30 g jarmużu
- 340 zwykłego, twardego tofu (ja akurat nie miałam, więc dałam "silk")
- 150 g fasolki edamame (mrożonka)
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czarnej soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
sos:
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżki syropu daktylowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 cm tartego imbiru
Wykonanie:
- Gotuję ryż, to będzie moja baza pod resztę składników.
- Jarmuż skrapiam cytryną i ugniatam ręką by zmiękł i nabrał soczystego zielonego koloru.
- Gotuję fasolkę (około 5 min).
- Tofu rozdrabniam widelcem i dodaję sos sojowy, czarną sól, paprykę wędzoną, kurkumę i pieprz.
- W osobnym naczyniu mieszam składniki na sos.
- Układam na półmisku albo głębokim talerzu, najpierw ryż a później doprawione tofu, kapustę, jarmuż i fasolkę.
- Polewam sosem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Dziki ryż z jarmużem i tofu w trakcie konsumpcji |
Pozostałości z dania, mieszam i podaję następnego dnia jako przystawkę. |
Wskazówki:
- Sałatkę można podać też w wersji wymieszanej, ale ja wolę uporządkowaną:)
- Fasolka edamame to świeże strączki soi i kupuję ją na mrożonkach.
- Jeżeli nie mam któregoś ze składników, nie panikuję tylko zastępuję innymi, np. jarmuż - natką pietruszki lub szpinakiem, fasolę edamame innymi strączkami. Ważne by talerz był kolorowy.
0 komentarze
Prześlij komentarz