wtorek, 2 czerwca 2020

DZIKI RYŻ Z JARMUŻEM I TOFU




Lubię to danie, bo w jednym ruchu mam obiad dla wegan i nie wegan, prawie... Dla dzieci smażę jeszcze rybę. Kompromis musi być. Dzięki niemu rodzina otwarta jest na nowe smaki i moje eksperymenty kulinarne. Mam nadzieję, że kiedyś rozsmakują się w wegańskiej kuchni na całego:)

Dlaczego dziki ryż?

Jest zdrowszy od białego, ma więcej błonnika, białka oraz soli mineralnych, przede wszystkim magnezu, fosforu, potasu i cynku. Poza tym jego ciekawy kolor i kształt przyciąga wzrok i staje się prawdziwą ozdobą talerza. Idealny na wyjątkowe okazje.

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 200 g dzikiego ryżu
  • 100 g kapusty kiszonej białej lub czerwonej
  • 30 g jarmużu
  • 340 zwykłego, twardego tofu (ja akurat nie miałam, więc dałam "silk")
  • 150 g fasolki edamame (mrożonka)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu

sos:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cm tartego imbiru

Wykonanie:

  1. Gotuję ryż, to będzie moja baza pod resztę składników.
  2. Jarmuż skrapiam cytryną i ugniatam ręką by zmiękł i nabrał soczystego zielonego koloru.
  3. Gotuję fasolkę (około 5 min).
  4. Tofu rozdrabniam widelcem i dodaję sos sojowy, czarną sól, paprykę wędzoną, kurkumę i pieprz.
  5. W osobnym naczyniu mieszam składniki na sos.
  6. Układam na półmisku albo głębokim talerzu, najpierw ryż a później doprawione tofu, kapustę, jarmuż i fasolkę.
  7. Polewam sosem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.



Dziki ryż z jarmużem i tofu w trakcie konsumpcji

Pozostałości z dania, mieszam i podaję następnego dnia jako przystawkę.

Wskazówki:

  • Sałatkę można podać też w wersji wymieszanej, ale ja wolę uporządkowaną:) 
  • Fasolka edamame to świeże strączki soi i kupuję ją na mrożonkach.
  • Jeżeli nie mam któregoś ze składników, nie panikuję tylko zastępuję innymi, np. jarmuż - natką pietruszki lub szpinakiem, fasolę edamame innymi strączkami. Ważne by talerz był kolorowy.

0 komentarze

Prześlij komentarz