piątek, 19 czerwca 2020

JAGLANKA ORZECHOWA Z DAKTYLAMI I ŚLIWKAMI


Lofoty przywitały nas piękną pogodą. Mamy dużo szczęścia, że możemy je podziwiać w pełni. Musimy jednak cieplej się ubierać, bo wiatr jest silny i bez odpowiedniego ubrania byłoby ciężko. Każdy z nas marzy o ciepłym, rozgrzewającym śniadaniu. Do głowy przychodzi mi tylko jaglanka orzechowa, którą wszyscy lubimy. A za kołem polarnym smakuje naprawdę wyjątkowo.

Składniki:

ilości podaję w ml, bo nie mam w kamperze wagi:)
  • 500 ml kaszy jaglanej
  • 750 l wody
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 15 szt śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 5 szt świeżych daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • syrop daktylowy do polania

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukuję wodą i zalewam woda, mlekiem.
  2. Dodaję sól, cynamon i gotuję. Mieszam od czasu do czasu, aby kasza się nie przypaliła.
  3. Po około 15 min dodaję daktyle i masło orzechowe, mieszam i gotuję kolejne 5 min.
  4. W tym czasie kroję śliwki.
  5. Jaglankę podaję posypaną cynamonem i śliwkami. Polewam syropem daktylowym.


0 komentarze

Prześlij komentarz