piątek, 5 czerwca 2020

KARTACZE WEGAŃSKIE Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI


Jestem dzisiaj bardzo szczęśliwa, bo udało mi się odtworzyć przepis, który był w naszej rodzinie od zawsze. Wszyscy duzi i mali czekaliśmy na imieniny Cioci Jadzi, bo to ona była specjalistką od kartaczy. Były wyjątkowe, jak wszystko co robiła. Dzisiaj przygotowując to danie w wersji wegańskiej, myślałam o Niej... 

Składniki:

(10 sztuk - 10 cm x 5 cm)

farsz:

Farszu celowo robię więcej, aby kolejnego dnia wykorzystać to co zostało do pierogów albo pasztecików. Farsz można też zamrozić i będzie mniej roboty następnym razem. Jeżeli nie chcecie tego robić, wystarczy 1/4 tej porcji.
  • 1 szklanka brązowej soczewicy (suchej)
  • 370 g pieczarek
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (ulubiona przyprawa cioci Jadzi)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka sosu sojowego

masa ziemniaczana:

  • 2 kg obranych ziemniaków
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

do polania:

  • 2 - 3 cebule
  • olej

Wykonanie:

farsz:

  1. Soczewicę namaczam na 2 godziny (można tego nie robić, ale wydłuży się czas gotowania).
  2. Gotuję soczewicę do miękkości.
  3. Na patelnię wlewam cały olej, dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Smażę.
  4. Do ugotowanej soczewicy dodaję całą zawartość patelni.
  5. Dodaję przyprawy i sos sojowy.
  6. Miksuję blenderem ręcznym. (Nie musi być na gładko, jak przy pasztecie)
  7. Odstawiam do ostygnięcia.

do polania:

Smażę cebulę na oleju i odstawiam.

masa ziemniaczana:

  1. 700 g ziemniaków gotuję do miękkości i przeciskam przez praskę i studzę.
  2. Resztę ziemniaków ścieram na tarce jak na placki.
  3. Mocno odciskam przez ścierkę, aby pozostała sucha masa. Płynu nie wylewam, tylko odstawiam na 5 min. Na dnie zbierze się cenna skrobia.
  4. Łączę w misce ziemniaki surowe i gotowane.
  5. Dodaję skrobię, kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz.
  6. Dokładnie mieszam.

Formowanie i gotowanie kartaczy:

  1. Gotuję wodę w dużym garnku.
  2. W małym naczyniu rozrabiam trochę wody z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i wlewam do gotującej wody. To pomoże kartaczom trzymać się w ryzach i nie rozpaść.
  3. Pora na test jakości masy ziemniaczanej. Lepię małą kulkę, wrzucam do garnka i jeżeli kulka nie rozpada się, jest zwarta, to mogę lepić kartacze. W przeciwnym razie, nie panikuję tylko dosypuję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej do masy i mieszam. Robię kolejny test, aż wszystko będzie jak należy.
  4. Formuję placek, tak aby zmieścił się w dłoni, robię dołek i wkładam łyżeczkę farszu.
  5. Zlepiam ciasto i odkładam na posypany mąką blat. Lepię wszystkie kartacze.
  6. Wrzucam na wrzątek partiami, by swobodnie się mieściły. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna.
  7. Gotuję na małym ogniu 20 min od wypłynięcia.
  8. Podaję ze smażoną cebulką.
Farsz
Masa ziemniaczana
Surowe kartacze
Gotowe do konsumpcji:)

2 komentarze:

  1. Moja mama takie robiła z kaszą gryczaną i białym serem

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować takie zrobić:) Mamy wiedzą co robią... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń