Od dziecka lubię kaszę gryczaną i buraki. Te dwa składniki w jednym daniu to już pełnia szczęścia. Buraki doprawione octem balsamicznym z dużą ilością szalotek, posypane orzechami i polane łyżką śmietany... po prostu pycha. Najlepiej upiec je w piekarniku, czasami jednak kupuję już ugotowane, by zaoszczędzić czas. Wtedy przygotowanie tego dania zajmuje około pół godziny.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej
- 1 i 3/4 wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 350 g szalotek przekrojonych na ćwiartki
- 1 łyżeczka własnej "jarzynki"
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 marchewka
- 500 g ugotowanych (upieczonych) buraków
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżka żurawiny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- garść orzechów włoskich
- 4 łyżki śmietany wegańskiej
Wykonanie:
- Gotuję 1 i 3/4 szklanki wody z solą.
- Wsypuję kaszę, doprowadzam do wrzenia i mieszam. Przykrywam pokrywką i gorący garnek owijam gazetą, kołdrą lub ręcznikami i kocami. Zostawiam garnek w cieple na ok. 30 min. Kasza spęcznieje i będzie sypka i apetyczna.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam szalotki.
- Dodaję "jarzynkę", sól, curry, paprykę słodką, pieprz, sos sojowy.
- Mieszam i smażę ok. 10 min.
- Dodaję drobno pokrojony imbir i marchewkę startą na tarce.
- Duszę, aż warzywa będą miękkie (ok. 10 min).
- Dodaję pokrojone w kostkę buraki i chwilę podsmażam (5 min).
- Dorzucam żurawinę, skrapiam cytryną, dolewam syrop klonowy i ocet balsamiczny.
- Mieszam i podsmażam kolejne 5 min.
- Podaję z kaszą gryczaną, orzechami i łyżką śmietany.
0 komentarze
Prześlij komentarz