Składniki:
- 250 g makaronu z glonami (można użyć zwykłego makaronu i dodać pocięte płaty nori lub suszone glony)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g czerwonych mini cebulek (może być zwykła czerwona)
- 5 szt. dużych pieczarek
- 230 g soczewicy brązowej z kartonu lub puszki (można ugotować samemu)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- garść szpinaku do dekoracji
- sól, pieprz, curry, przyprawa "jarzynka" (zobacz wskazówki poniżej)
Wykonanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam przekrojone na pół cebulki i pokrojone pieczarki.
- Dodaję wszystkie przyprawy do smaku i podsmażam aż składniki będą miękkie.
- Dorzucam soczewicę.
- Wlewam mleczko kokosowe i 5 min gotuję aż płyn trochę odparuje.
- Makaron podaję z sosem i szpinakiem.
Wskazówki:
Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 70 g soli morskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz