Składniki:
(porcja dla 4 dorosłych osób)- 250 g makaronu żytniego z pełnego ziarna
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 250 g szalotki
- 4 szt dużych pieczarek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki własnej "jarzynki"
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cukinia
- 3 duże ząbki czosnku
- 290 g tofu "silk"
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka śmietany wegańskiej
- sok z 1/2 limonki
- 1 cm świeżego korzenia imbiru
Wykonanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i dodaję pokrojone w ćwiartki szalotki.
- Dorzucam pieczarki w kostkę i przyprawiam solą, "jarzynką", pieprzem, curry i słodką papryką.
- Podsmażam aż wszystko zmięknie (ok. 10 min).
- Kroję paprykę, cukinię i wrzucam do patelni.
- Drobno siekam czosnek i dodaję do warzyw.
- Tofu rozdrabniam ręką i mieszam z pozostałymi składnikami.
- Na koniec dodaję śmietanę, sok z limonki i drobno pokrojony imbir.
- Wyciśnięte ćwiartki limonki wrzucam na patelnię, by oddały trochę swojego SMAKU potrawie.
- Podsmażam kolejne 10 min i gotowe!
Wskazówki:
Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 70 g soli morskiej
Czosnek i imbir celowo dodaję w późniejszym etapie przygotowania potrawy, by danie miało bardziej wyrazisty SMAK.
0 komentarze
Prześlij komentarz