czwartek, 18 czerwca 2020

MISKA Z KUSKUSEM I FASOLĄ W ROLI GŁÓWNEJ WERSJA DRUGA


Wczorajsza miska z kuskusem i fasolą w roli głównej tak smakowała rodzinie, że dzisiaj już na śniadanie postanowiłam wystartować z jej drugą wersją. Tym razem zamiast białej fasoli użyłam czerwonej, do tego dodałam awokado i pomidora. Wczorajszy przepis na sos był naprawdę idealny do tego zestawu, więc nic nie zmieniałam. Suchy z natury kuskus, polany ożywczą limonką staje się bardzo apetyczny. 

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 1 szklanka suchego kuskusu
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki curry
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 pomidor
  • awokado
  • 4 garście szpinaku

sos:

  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

  1. Kuskus zalewam wrzątkiem i przykrywam pokrywką na 5 - 10 minut.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam cebulę pokrojoną w plasterki.
  3. Do cebuli dodaję przepłukaną fasolę, doprawiam curry, solą i pieprzem.
  4. Smażę razem, aż cebula będzie miękka.
  5. Kuskus mieszam widelcem i przekładam do 4 misek.
  6. Nakładam szpinak, awokado i ćwiartkę pomidora.
  7. Dodaję fasolę z cebulą.
  8. Składniki na sos mieszam i polewam przygotowane miski.
  9. Lampka białego wina dopełnia SMAKU....


0 komentarze

Prześlij komentarz