Kolejny dzień kamperowej przygody, uzupełniłam lodówkę świeżymi warzywami i marzę o daniu z ziemniakami. Rodzina kiwa głowami, że oni też chętnie, więc idę tym tropem. Na razie gotuję w kamperze, bo wygodniej i cieplej. Wiatr jest silny i przeszywający, więc pichcenie na zewnątrz byłoby prawdziwym wyzwaniem. Pierwszy raz kupiłam miniaturowe czerwone cebule, które wyglądają i smakują wybornie.
Składniki:
(na 4 porcje)- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 150 g groszku cukrowego
- 250 g pieczarek
- 1 cm korzenia imbiru
- 12 szt (250 g) miniaturowych czerwonych cebulek
- 4 ząbki czosnku
- sól, curry, domowa "jarzynka", pieprz
- 2 łyżki śmietanki kokosowej (gęsta część z puszki mleka kokosowego)
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
- Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
- Wrzucam pieczarki, cebulki przekrojone na pół i czosnek grubo krojony.
- Dodaję sól, curry, domową przyprawę "jarzynkę", pieprz i pokrojony imbir.
- Smażę do miękkości ok. 15 min.
- W tym czasie w osolonej wodzie gotuję groszek cukrowy ( ok. 5 - 10 min), który następnie dodaję do warzyw.
- Dodaję śmietankę kokosową i smażę kolejne 5 min (utworzy się smakowity sos).
Wskazówki:
Przyprawę "jarzynkę" robię z Thermomixowego przepisu:- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 70 g soli morskiej
0 komentarze
Prześlij komentarz