Zielono mi....
To danie w łatwy sposób przemyca zielone warzywa do diety młodszych i starszych. Chętnie przygotowuję je na obiad lub kolację. Nie wykorzystuję całego pesto, więc mam zapewniony pyszny dodatek do śniadaniowych kanapek. Takie praktyczne podejście oszczędza mi dużo czasu i pracy.
Składniki:
- 250 g makaronu z groszku, bezglutenowego
- 100 g nerkowców
- 50 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sok z 1/4 limonki
- 1/3 strączka czerwonej papryki chilli
Wykonanie:
- Gotuję makaron (7 minut)
- Do blendera wrzucam nerkowce i rozdrabniam.
- Dorzucam pozostałe składniki oprócz papryczki chilli i blenduję.
- Kroję drobno papryczkę chilli i dodaję do pesto. Mieszam łyżką.
- Odcedzam makaron, dodaję połowę pesto i mieszam.
- Drugą połowę chowam do lodówki i używam do chleba podstawowego lub chleba na wypasie.
- Ozdabiam papryczką, orzeszkami i plastrem limonki.
makaron z groszku zielonego |
0 komentarze
Prześlij komentarz