To moje ulubione pierogi. Skropione sosem sojowym są niebezpiecznie uzależniające. Konieczna jest kontrola przy ich konsumowaniu, bo można się zatracić...
Składniki:
na ok. 50 sztukciasto:
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej
farsz:
- 1 szklanka brązowej suchej soczewicy (500 g ugotowanej)
- 370 g pieczarek
- 200 g czerwonej cebuli
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka sosu sojowego
do podania:
sos sojowy lub podsmażona cebulaWykonanie:
farsz:
- Soczewicę namaczam na 2 godziny (można tego nie robić, ale wydłuży się czas gotowania).
- Gotuję soczewicę do miękkości.
- Na patelnię wlewam cały olej, dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Smażę.
- Do ugotowanej soczewicy dodaję całą zawartość patelni.
- Dodaję przyprawy i sos sojowy.
- Miksuję blenderem ręcznym. (Nie musi być na gładko, jak przy pasztecie)
- Odstawiam do ostygnięcia.
ciasto:
- Do miski wsypuję mąkę.
- Do wody dodaję olej i sól, mieszam i przelewam do mąki.
- Wyrabiam ciasto tak długo aż stanie się elastyczne. (ok. 10 min)
- Można użyć też Thermomixa.
- Ciasto przykrywam ściereczką.
- Wałkuję ciasto i lepię pierogi.
- Gotuję 2-3 min od wypłynięcia pierogów.
- Maczam w sosie sojowym i jem ze SMAKiem.
Wskazówki:
Jeżeli zostanie mi farsz albo ciasto, po prostu je zamrażam.Farsz jest też genialny jako smarowidło na chleb podstawowy lub chleb na wypasie.
0 komentarze
Prześlij komentarz