Wniosek: pierogi lubią towarzystwo:)
Składniki:
ciasto:
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej
owoce:
- 500 g truskawek
- 250 g borówek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny
sos truskawkowy:
- 150 g truskawek
- 100 g jogurtu kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
sos czekoladowy:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka migdałowego
Wykonanie:
- Najpierw przygotowuję sosy.
- Do blendera wrzucam wszystkie składniki sosu truskawkowego i miksuję. Sos gotowy.
- Do małego rondelka wsypuję cukier i olej kokosowy oraz mleko, rozpuszczam a następnie dodaję kakao.
- Mieszam aż wszystkie składniki się połączą a sos będzie lśniący. To będzie sos czekoladowy.
- Teraz czas na pierogi:
- Truskawki kroję na kawałki i wrzucam do miski razem z borówkami.
- Posypuję manną, cukrem i delikatnie mieszam.
- Do drugiej miski wsypuję mąkę.
- Do wody dodaję olej i sól, mieszam i przelewam do mąki.
- Wyrabiam ciasto tak długo aż stanie się elastyczne. (ok. 10 min)
- Można użyć też Thermomixa.
- Ciasto przykrywam ściereczką.
- Wałkuję ciasto i lepię pierogi.
- Gotuję 2-3 min od wypłynięcia pierogów.
- Przekładam na talerz i polewam sosami.
0 komentarze
Prześlij komentarz