niedziela, 21 czerwca 2020

PLACKI Z MĄKĄ KOKOSOWĄ I BANANEM


W podróży kamperem trudno jest przewidzieć na co akurat będzie się miało ochotę następnego dnia. Pogoda, temperatura, nastrój, otoczenie, wszystko to wpływa na jakość i zaawansowanie potraw. O posiłkach decyduję spontanicznie, kierując się swoimi SMAKAMI i zachciankami.

Składniki:

(porcja dla 4 dorosłych, głodnych osób)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 750 ml mleka owsianego
  • 400 ml wody

Wykonanie:

  1. Siemię lniane mieszam z woda i odstawiam na 10 min.
  2. Do miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam (robię to trzepaczką, żeby przy okazji napowietrzyć mąkę)
  3. W drugiej misce rozgniatam widelcem banana i dodaję: mleko, wodę i "jajko" z siemienia.
  4. Łączę suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszam łyżką.
  5. Powstanie dosyć gęsta masa.
  6. Pierwszą patelnię natłuszczam olejem kokosowym, dalej smażę na sucho.
  7. Nakładam łyżka placki i przewracam dopiero, gdy bez trudu można je przesuwać na patelni.
  8. Zwykle przewracam je parę razy by uniknąć przypalenia.
  9. Smażę na średnim ogniu, aby nie były surowe w środku.
  10. Podaję z dżemem, syropem klonowym, syropem daktylowym lub z owocami.



0 komentarze

Prześlij komentarz