Składniki:
(porcja dla 4 dorosłych, głodnych osób)- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru brązowego
- szczypta soli
- 1 banan
- 750 ml mleka owsianego
- 400 ml wody
Wykonanie:
- Siemię lniane mieszam z woda i odstawiam na 10 min.
- Do miski wsypuję suche składniki i dokładnie mieszam (robię to trzepaczką, żeby przy okazji napowietrzyć mąkę)
- W drugiej misce rozgniatam widelcem banana i dodaję: mleko, wodę i "jajko" z siemienia.
- Łączę suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszam łyżką.
- Powstanie dosyć gęsta masa.
- Pierwszą patelnię natłuszczam olejem kokosowym, dalej smażę na sucho.
- Nakładam łyżka placki i przewracam dopiero, gdy bez trudu można je przesuwać na patelni.
- Zwykle przewracam je parę razy by uniknąć przypalenia.
- Smażę na średnim ogniu, aby nie były surowe w środku.
- Podaję z dżemem, syropem klonowym, syropem daktylowym lub z owocami.
0 komentarze
Prześlij komentarz