czwartek, 18 czerwca 2020

PRZYSTAWKA DYNIOWA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM


Przystawki warzywne i owocowe, to dobry pomysł na zaostrzenie apetytu przed obiadem lub kolacją. Świetnie sprawdzi się też jako zdrowa przekąska. Długo nie byłam świadoma, że dynię można jeść na surowo. Ma ona o wiele więcej wartości odżywczych przed obróbką termiczną, dlatego warto wzbogacić o nią swoją kuchnię.

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • 1 szklanka utartej bądź pokrojonej w kostkę dyni hokaido
  • 4 papryki grillowane w zalewie, bez skórki
  • 4 łyżki prażonego słonecznika
  • 4 łyżeczki suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu (na każdą porcję)
  • szczypta curry (na każdą porcję)
  • szczypta soli (na każdą porcję)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 soku z limonki

Wykonanie:

  1. Pokrojoną dynię rozdzielam na 4 miseczki, posypuję cynamonem, curry i solą.
  2. Paprykę kroję w podłużne paski i wrzucam do dyni.
  3. Dodaję słonecznik i żurawinę.
  4. Mieszam oliwę z sokiem z limonki i skrapiam sosem każdą porcję.

0 komentarze

Prześlij komentarz