Przystawki warzywne i owocowe, to dobry pomysł na zaostrzenie apetytu przed obiadem lub kolacją. Świetnie sprawdzi się też jako zdrowa przekąska. Długo nie byłam świadoma, że dynię można jeść na surowo. Ma ona o wiele więcej wartości odżywczych przed obróbką termiczną, dlatego warto wzbogacić o nią swoją kuchnię.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 1 szklanka utartej bądź pokrojonej w kostkę dyni hokaido
- 4 papryki grillowane w zalewie, bez skórki
- 4 łyżki prażonego słonecznika
- 4 łyżeczki suszonej żurawiny
- szczypta cynamonu (na każdą porcję)
- szczypta curry (na każdą porcję)
- szczypta soli (na każdą porcję)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 soku z limonki
Wykonanie:
- Pokrojoną dynię rozdzielam na 4 miseczki, posypuję cynamonem, curry i solą.
- Paprykę kroję w podłużne paski i wrzucam do dyni.
- Dodaję słonecznik i żurawinę.
- Mieszam oliwę z sokiem z limonki i skrapiam sosem każdą porcję.
0 komentarze
Prześlij komentarz