piątek, 5 czerwca 2020

RABARBAR Z MALINAMI POD KRUSZONKĄ


Po wielu próbach i wielu kruszonkach znalazłam TEN właściwy SMAK. Naprawdę trzeba walczyć ze sobą, aby nie sięgnąć po dokładkę. Czasami mi się udaje... 

Składniki:

owoce:

  • 270 g obranego rabarbaru
  • 150 g mrożonych malin
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki cukru brązowego

kruszonka:

  • 40 g orzechów arachidowych
  • 40 g orzechów laskowych
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

do podania:

jogurt kokosowy - 1 łyżeczka na porcję

Wykonanie:

  1. Rabarbar obieram i kroję na kawałki.
  2. Wrzucam do miski razem z malinami i posypuję kaszą manną i cukrem. Mieszam.
  3. Orzechy rozdrabniam w blenderze i wrzucam do drugiej miski.
  4. Dodaję olej, kakao, cukier i ręką ugniatam jak kruszonkę.
  5. W foremce (u mnie do tarty) układam owoce a na nich kruszonkę.
  6. Czekoladę łamię na małe kawałki i układam na wierzchu.
  7. Piekę w 200 stopniach 30 minut.
  8. Podaję polane łyżeczką jogurtu kokosowego.
Przygotowane owoce
Składniki na kruszonkę
Gotowa kruszonka
Po 1 min w piekarniku

Gotowy rabarbar z malinami pod kruszonką
Porcja z jogurtem kokosowym
Apetyczny kolor malin

2 komentarze: