Sięgam po ten przepis, gdy chcę wykorzystać resztki pesto i humusu z lodówki. Wystarczy cukinia, dowolne surowe warzywa i obiad gotowy. Przygotowanie zajmuje mi tyle czasu, ile trwa grillowanie cukinii. Za każdym razem nie mogę się nadziwić, że paroma rolsami można się najeść. Maczane w sosie sojowym....mmm...SMAK-ują rewelacyjnie.
Składniki:
(porcja dla 2 osób)- 2 cukinie
- humus
- dowolne pesto (np. pesto ze szpinaku i nerkowców lub pesto z czosnku niedźwiedziego i liści rzodkiewki)
- 1/2 papryki pomarańczowej (może być dowolny kolor)
- garść liści szpinaku (lub inna zielenina)
- 2 świeże ogórki (mogą być kiszone)
- 4 rzodkiewki
- płatki chilli do posypania
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
- Cukinię kroję wzdłuż na paski, przyprawiam solą, pieprzem.
- Na rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu), układam cukinie i smażę z obydwu stron
- W tym czasie przygotowuję warzywa: kroję paprykę, ogórki i rzodkiewkę.
- Grillowaną cukinię smaruję pesto lub humusem, następnie układam warzywa i zwijam.
- Posypuję chilli.
- Maczam w sosie sojowym.
- Zajadam ze SMAKIEM.
0 komentarze
Prześlij komentarz