czwartek, 4 czerwca 2020

SAŁATKA Z MADONNY DI CAMPIGLIO


Przepis ten dedykuję mojej włoskiej koleżance Enzie.
Sałatka pochodzi z Madonny di Campiglio, gdzie byliśmy na nartach. Muszę powiedzieć, że Włochy to nie jest wymarzony kraj dla wegan i jeżeli zamawiasz pizzę albo pastę bez sera, to nie oczekuj aplauzu. Znaleźliśmy jednak miejsce, w którym w menu proponowano 3 dania wegańskie. Oczywiście zamówiliśmy wszystkie. Najbardziej zapadła mi w pamięć przystawka z awokado. Pozostałych dwóch nie pamiętam. Buon appetito! 

Kiedy robię i podaję tą sałatkę?

Dla mnie jest uniwersalna, pasuje na śniadanie i jako przystawka do obiadu, świetnie sprawdzi się też w lunch boxie w towarzystwie kromki chleba podstawowego lub z burgera z buraków z zakwasu.

Składniki:

(porcja dla 2 osób)
  • 1/2 puszki ciecierzycy (ja gotuję ciecierzycę w dużych ilościach i zamrażam w porcjach równych jednej puszce)
  • 2 małe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść szpinaku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 8 oliwek z pestkami suszonych w soli (to jest kluczowy składnik)
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • parę kropel kremu z octu balsamicznego z Modeny
  • pół ząbka czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Na talerzu układam szpinak.
  2. Do osobnej miski wrzucam pokrojone awokado i ciecierzycę.
  3. Skrapiam cytryną, mieszam i układam na szpinaku.
  4. Dodaję przekrojone pomidorki.
  5. Z oliwek wyjmuję pestki i wrzucam do sałatki.
  6. Przeciskam czosnek przez praskę i mieszam z oliwą, solą i pieprzem.
  7. Polewam sosem sałatkę i skrapiam ją kremowym octem balsamicznym.

Oliwki suszone w soli

Sałatka z burgerami z buraków z zakwasu

    Wskazówki:

    Oliwki suszone w soli można zastąpić czarnymi oliwkami ze słoika, wygląd sałatki będzie podobny, ale smak będzie znacznie odbiegać od oryginału. Parę oliwek suszonych w soli może nadać niepowtarzalny smak potrawie. Pudełko takich oliwek starcza na długo i naprawdę warto je mieć w lodówce.
    Ciecierzycę z puszki przed użyciem należy przepłukać na sitku.


2 komentarze: