Sałatka pochodzi z Madonny di Campiglio, gdzie byliśmy na nartach. Muszę powiedzieć, że Włochy to nie jest wymarzony kraj dla wegan i jeżeli zamawiasz pizzę albo pastę bez sera, to nie oczekuj aplauzu. Znaleźliśmy jednak miejsce, w którym w menu proponowano 3 dania wegańskie. Oczywiście zamówiliśmy wszystkie. Najbardziej zapadła mi w pamięć przystawka z awokado. Pozostałych dwóch nie pamiętam. Buon appetito!
Kiedy robię i podaję tą sałatkę?
Dla mnie jest uniwersalna, pasuje na śniadanie i jako przystawka do obiadu, świetnie sprawdzi się też w lunch boxie w towarzystwie kromki chleba podstawowego lub z burgera z buraków z zakwasu.Składniki:
(porcja dla 2 osób)- 1/2 puszki ciecierzycy (ja gotuję ciecierzycę w dużych ilościach i zamrażam w porcjach równych jednej puszce)
- 2 małe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- garść szpinaku
- 5 pomidorków koktajlowych
- 8 oliwek z pestkami suszonych w soli (to jest kluczowy składnik)
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- parę kropel kremu z octu balsamicznego z Modeny
- pół ząbka czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Na talerzu układam szpinak.
- Do osobnej miski wrzucam pokrojone awokado i ciecierzycę.
- Skrapiam cytryną, mieszam i układam na szpinaku.
- Dodaję przekrojone pomidorki.
- Z oliwek wyjmuję pestki i wrzucam do sałatki.
- Przeciskam czosnek przez praskę i mieszam z oliwą, solą i pieprzem.
- Polewam sosem sałatkę i skrapiam ją kremowym octem balsamicznym.
Oliwki suszone w soli |
Sałatka z burgerami z buraków z zakwasu |
Wskazówki:
- Oliwki suszone w soli można zastąpić czarnymi oliwkami ze słoika, wygląd sałatki będzie podobny, ale smak będzie znacznie odbiegać od oryginału. Parę oliwek suszonych w soli może nadać niepowtarzalny smak potrawie. Pudełko takich oliwek starcza na długo i naprawdę warto je mieć w lodówce.
Ciecierzycę z puszki przed użyciem należy przepłukać na sitku.
Przepyszna
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń