sobota, 13 czerwca 2020

SOS DO MAKARONU Z BURAKÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH


Buraki się kocha albo nienawidzi. Ja należę do tej pierwszej grupy i stąd ten przepis. Składniki na sos (pastę) są podobne jak przy pesto, ale SMAKu nie można porównać z niczym. Goryczka oliwy z oliwek, słodycz buraka, ostrość czosnku i włoskie orzechy dają wspaniałą mieszankę SMAKÓW. W prosty sposób możemy przemycić zdrowe buraki do diety dzieci czy dorosłych. 

Składniki:

(2 porcje)
  • 150 g makaronu z czerwonej soczewicy
  • 180 g gotowanych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

do posypania:

  • szczypta sezamu
  • szczypta czarnuszki
  • parę liści rukoli do ozdoby
  • ocet balsamiczny kremowy

Wykonanie:

  1. Gotuję makaron.
  2. Gotuję buraki lub kupuję ugotowane w sklepie.
  3. Wrzucam buraki i resztę składników do blendera i rozdrabniam.
  4. Makaron odcedzam i łączę z sosem.
  5. Posypuję czarnuszką, sezamem i dorzucam liście rukoli.
  6. Skrapiam kremowym octem balsamicznym.

0 komentarze

Prześlij komentarz