poniedziałek, 8 czerwca 2020

ZAKWAS Z BURAKÓW



Warto zacząć dzień od szklanki zakwasu z buraków. Jest bardzo zdrowy i do tego pyszny. Ma wyrazisty smak i piękny kolor. Przyda się też do zrobienia wigilijnego barszczu.

Co zrobić z burakami z zakwasu?

Po przelaniu do butelek zakwasu, z pozostałych buraków robię sok, który dodaję do barszczu, a wytłoczyny przerabiam na burgery. Zero waste!

W jakim naczyniu robić zakwas z buraków?

Duży słoik lub gliniana beczułka będzie jak w sam raz. Ja robię w beczułce, bo mogę łatwo przycisnąć talerzykiem wypływające buraki.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 7 ząbków czosnku
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • solanka z przegotowanej, ostudzonej wody (na 1 litry wody - 1 i 1/2 łyżki soli)

Wykonanie:

  1. Wyparzam i osuszam naczynie.
  2. Myję dokładnie buraki, nie obieram. Odcinam tylko końcówki.
  3. Kroję buraki w grube półcentymetrowe plastry.
  4. Czosnek obieram i lekko miażdżę.
  5. Wszystkie przyprawy wrzucam na dno (wcześniej przekładałam pomiędzy burakami, ale zawsze coś wypłynęło na wierzch i później były drobne problemy:))
  6. Wodę solę i mieszam.
  7. Zalewam buraki ZIMNĄ WODĄ! (ok 4-5 cm nad powierzchnię buraków)
  8. Przyciskam buraki np. talerzykiem, szklanką, małym słoikiem (wyparzonym), żeby nic nie wypłynęło na wierzch. To bardzo ważne, bo byle kawałek pływającego buraka bądź czosnku może zepsuć całą zabawę.
  9. Codziennie zaglądam i drewnianą łyżką zbieram ewentualną pianę i lekko po wierzchu mieszam (ja zaglądam 2 razy dziennie po tym jak raz zakwas mi spleśniał)
  10. Po około 5 dniach zakwas jest gotowy (czas uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu).
  11. Przelewam zakwas do butelek i przechowuję w lodówce.
  12. Buraki wykorzystuję do burgerów lub sałatek.

Wskazówki:

Po 5 dniach próbuję zakwas, fermentacja (wytwarzanie piany) powinna też się uspokoić:)
Bardzo duży wpływ na jakość zakwasu mają buraki. Staram się je kupować z upraw ekologicznych, wtedy SMAK tego napoju wskakuje na wyższy level.

0 komentarze

Prześlij komentarz