Co zrobić z burakami z zakwasu?
Po przelaniu do butelek zakwasu, z pozostałych buraków robię sok, który dodaję do barszczu, a wytłoczyny przerabiam na burgery. Zero waste!W jakim naczyniu robić zakwas z buraków?
Duży słoik lub gliniana beczułka będzie jak w sam raz. Ja robię w beczułce, bo mogę łatwo przycisnąć talerzykiem wypływające buraki.Składniki:
- 1 kg buraków
- 7 ząbków czosnku
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 7 liści laurowych
- solanka z przegotowanej, ostudzonej wody (na 1 litry wody - 1 i 1/2 łyżki soli)
Wykonanie:
- Wyparzam i osuszam naczynie.
- Myję dokładnie buraki, nie obieram. Odcinam tylko końcówki.
- Kroję buraki w grube półcentymetrowe plastry.
- Czosnek obieram i lekko miażdżę.
- Wszystkie przyprawy wrzucam na dno (wcześniej przekładałam pomiędzy burakami, ale zawsze coś wypłynęło na wierzch i później były drobne problemy:))
- Wodę solę i mieszam.
- Zalewam buraki ZIMNĄ WODĄ! (ok 4-5 cm nad powierzchnię buraków)
- Przyciskam buraki np. talerzykiem, szklanką, małym słoikiem (wyparzonym), żeby nic nie wypłynęło na wierzch. To bardzo ważne, bo byle kawałek pływającego buraka bądź czosnku może zepsuć całą zabawę.
- Codziennie zaglądam i drewnianą łyżką zbieram ewentualną pianę i lekko po wierzchu mieszam (ja zaglądam 2 razy dziennie po tym jak raz zakwas mi spleśniał)
- Po około 5 dniach zakwas jest gotowy (czas uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu).
- Przelewam zakwas do butelek i przechowuję w lodówce.
- Buraki wykorzystuję do burgerów lub sałatek.
Wskazówki:
Po 5 dniach próbuję zakwas, fermentacja (wytwarzanie piany) powinna też się uspokoić:)Bardzo duży wpływ na jakość zakwasu mają buraki. Staram się je kupować z upraw ekologicznych, wtedy SMAK tego napoju wskakuje na wyższy level.
0 komentarze
Prześlij komentarz