Dlaczego kryzysowa?
Wujek przygotowywał ją w czasach PRL-u, kiedy dostęp do produktów spożywczych był utrudniony, ale ziemniaki i marchewka były w każdym domu. Do tego dodawał boczek albo kiełbasę i obiad dla całej rodziny był gotowy.W przepisie na zapiekankę kryzysową zrezygnowałam z mięsa, ale wzbogaciłam ją o dwa składniki: czerwoną cebulę i kaszę gryczaną. Szkoda, że nie możecie poczuć zapachu podczas pieczenia....
Do czego podać zapiekankę kryzysową?
Można ją zaserwować jako samodzielne danie z ogórkiem kiszonym, albo jako dodatek do burgerów z buraków lub innych kotletów.Składniki:
- 170 g ziemniaków (3 średnie)
- 140 g marchwi
- 100 ml (125 g) kaszy gryczanej
- 1 i 1/2 cebuli czerwonej plus 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 papryki ostrej
- 1/2 papryki wędzonej
- 1/2 rozmarynu
- 1/4 kminku mielonego
- 1/4 pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml bulionu warzywnego
Wykonanie:
- Na dno naczynia żaroodpornego wysypuję surową kaszę gryczaną.
- Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oliwie.
- Układam cebulę na kaszy gryczanej.
- Kroję ziemniaki i marchewkę w plasterki i wrzucam do osobnej miski.
- Dodaję wszystkie przyprawy, oliwę i dokładnie wcieram w warzywa.
- Układam je jak domino na cebuli.
- Zalewam wszystko bulionem.
- Piekę w 200 stopniach 45 min. pod przykryciem, a następnie 15 min bez przykrycia.
- Kasza powinna wchłonąć cały bulion, w przeciwnym razie wydłużam pieczenie o 5 - 10 minut.
0 komentarze
Prześlij komentarz