poniedziałek, 8 czerwca 2020

ZAPIEKANKA KRYZYSOWA WUJKA TADKA


Do tego przepisu zainspirowała mnie rozmowa z Gosią (córką wujka Tadka), która wspominała SMAK tatowej potrawy.

Dlaczego kryzysowa?

Wujek przygotowywał ją w czasach PRL-u, kiedy dostęp do produktów spożywczych był utrudniony, ale ziemniaki i marchewka były w każdym domu. Do tego dodawał boczek albo kiełbasę i obiad dla całej rodziny był gotowy.
W przepisie na zapiekankę kryzysową zrezygnowałam z mięsa, ale wzbogaciłam ją o dwa składniki: czerwoną cebulę i kaszę gryczaną. Szkoda, że nie możecie poczuć zapachu podczas pieczenia....

Do czego podać zapiekankę kryzysową?

Można ją zaserwować jako samodzielne danie z ogórkiem kiszonym, albo jako dodatek do burgerów z buraków lub innych kotletów.

Składniki:

  • 170 g ziemniaków (3 średnie)
  • 140 g marchwi
  • 100 ml (125 g) kaszy gryczanej
  • 1 i 1/2 cebuli czerwonej plus 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 papryki ostrej
  • 1/2 papryki wędzonej
  • 1/2 rozmarynu
  • 1/4 kminku mielonego
  • 1/4 pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml bulionu warzywnego

Wykonanie:

  1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypuję surową kaszę gryczaną.
  2. Cebulę kroję w piórka i podsmażam na oliwie.
  3. Układam cebulę na kaszy gryczanej.
  4. Kroję ziemniaki i marchewkę w plasterki i wrzucam do osobnej miski.
  5. Dodaję wszystkie przyprawy, oliwę i dokładnie wcieram w warzywa.
  6. Układam je jak domino na cebuli.
  7. Zalewam wszystko bulionem.
  8. Piekę w 200 stopniach 45 min. pod przykryciem, a następnie 15 min bez przykrycia.
  9. Kasza powinna wchłonąć cały bulion, w przeciwnym razie wydłużam pieczenie o 5 - 10 minut.


Ułożone warzywa
Zapiekanka przed pieczeniem
Zapiekanka po upieczeniu


0 komentarze

Prześlij komentarz