Z czym podać zapiekankę ziemniaczaną?
Dobrze smakuje z jogurtem kokosowym, śmietaną wegańską, ajwarem, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Każdy w mojej rodzinie ma swój typ, pewnie podobnie będzie u Was...Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g suchej zielonej lub brązowej soczewicy
- 100 g marchwi
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oleju
- 50 g jarmużu
- 100 g płatków jaglanych
- 100 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 mała czerwona cebula do ozdoby
Wykonanie:
- Stawiam na kuchenkę 3 garnki z wodą.
- Do jednego garnka wrzucam ziemniaki, do drugiego marchew, a do trzeciego soczewicę i gotuję do miękkości.
- W międzyczasie podsmażam cebulę i czosnek na oleju .
- Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę i studzę.
- Marchew i soczewicę studzę.
- Do blendera wrzucam marchew, soczewicę, jarmuż i rozdrabniam.
- Masę łączę z ziemniakami.
- Dodaję wszystkie przyprawy, płatki jaglane i owsiane.
- Dokładnie mieszam łyżką.
- Smaruję formę do tarty olejem (średnica 25 cm).
- Przekładam masę i ozdabiam czerwoną cebulą.
- Piekę w 200 stopniach 1 godzinę aż zapiecze się na brązowo.
przed upieczeniem |
przed upieczeniem |
po upieczeniu |
wersja z jogurtem kokosowym |
0 komentarze
Prześlij komentarz