Odkąd odkryłam boczniaki, mogę jeść je codziennie. Najbardziej smakują mi podsmażone na patelni z dodatkiem ostrej papryki i sosu sojowego. Jedną z zalet tego dania jest krótki czas przygotowania - niecałe pół godziny. Poza tym bardzo odpowiada mi to połączenie SMAKów i kolorystyka. Barwny talerz zawsze wprowadza mnie w dobry nastrój.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)- 1 duży batat (ok. 800 g)
- sól, pieprz
- papryka ostra
- papryka wędzona
- przyprawa "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę z solą, kurkumą i czosnkiem granulowanym)
- oliwa
- 1 szklanka suchego ryżu basmati
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g fasolki mrożonej edamame
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g boczniaków
- sól, pieprz
- szczypta papryki ostrej
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka sosu sojowego
sos:
- 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Nastawiam piekarnik na 200 stopni (góra - dół).
- Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej plastry batata.
- Posypuję solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką wędzoną, przyprawą "jarzynka" i skrapiam oliwą.
- Wstawiam do piekarnika i piekę ok. 20 -25 min.
- W międzyczasie przepłukuję ryż i zalewam go 2 szklankami wody.
- Solę i gotuję do miękkości ryżu.
- Fasolkę edamame gotuję w lekko osolonej wodzie ok. 5 min.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam boczniaki pokrojone w duże kawałki.
- Doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą.
- Pozwalam by grzyby się dobrze przysmażyły.
- Dodaję sok z limonki, syrop klonowy, sos sojowy i chwilę podsmażam.
- W miseczce mieszam składniki na sos: śmietanę, sok z limonki, sól i pieprz.
- Na talerzu układam garść sałaty, ryż, parę plastrów batata, boczniaki i fasolkę edamame. Polewam łyżką sosu.
0 komentarze
Prześlij komentarz