Na Lubelszczyźnie, tradycja wypiekania cebularzy była znana już w XIX wieku. Czas sprawił, że stały się smaczną, kulinarną wizytówką tego regionu. Warto zróżnicować ich SMAK przez użycie różnych posypek: maku, czarnuszki, sezamu, oregano itp. Ze "zwykłej" buły zamieniają się w wytworną przekąskę. Zabieram je chętnie na wycieczkę, podaję na śniadanie lub pakuję do lunchboxów. Będą mięciutkie w środku, gdy pozwolimy cieście wyrosnąć, więc warto wygospodarować sobie godzinę na przygotowanie tych pyszności. Pasują, smakują i wyglądają bardzo dobrze na wigilijnym stole.
Składniki:
- 400 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml wody letniej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę i sól.
- Do szklanki wlewam wodę, dodaję rozkruszone drożdże z cukrem i oliwę.
- Dokładnie mieszam aby rozpuścić drożdże.
- Do mąki wlewam mokre składniki i mieszam robotem bądź ręcznie.
- Ciasto nie powinno się kleić do rąk.
- Przygotowuję 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
- Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1/2 cm i wykrawam dowolne kształty. Najpopularniejsze są formy małych pizzerek.
- Spody pod cebularze układam na blachach i odstawiam.
- W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję sól, pieprz, kurkumę, paprykę wędzoną i smażę aż cebula będzie miękka.
- Przestudzoną cebulę układam na spodach.
- Posypuję np. makiem, czarnuszką, sezamem, oregano.
- Odstawiam na ok. 30 - 60 min.
- Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni i piekę ok. 10 - 13 min, aż się lekko zrumienią.
0 komentarze
Prześlij komentarz