Składniki:
(na ok. 75 sztuk ciasteczek o średnicy 5 cm)- 260 g mąki pszennej
- 50 g cukru brązowego/białego/pudru
- 130 g margaryny wegańskiej
- 3 torebki herbaty Earl Grey
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany wegańskiej (u mnie owsiana 15%)
Wykonanie:
- W małej ilości wody zaparzam 1 torebkę herbaty.
- Następnie siemię lniane zalewam 3 łyżkami zaparzonej herbaty.
- Do blendera wrzucam mąkę, cukier, margarynę z lodówki pokrojoną w kostkę, fusy z 2 torebek herbaty, śmietanę, sól i "jajko" z siemienia lnianego.
- Wszystko blenduję, lepię kulę, owijam folią i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
- Wałkuję ciasto na ok. 3 mm, wykrawam kółka lub inne kształty.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem.
- Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 20 min.
- Podaję z filiżanką herbaty Earl Grey.
0 komentarze
Prześlij komentarz