Dynię hokkaido często wykorzystuję do zup. Zimą są to rozgrzewające zupy kremy z mlekiem kokosowym, a latem chętnie wzbogacam je o młode, zielone warzywa. Tym razem padło na apetyczny groszek. Od razu przypominają mi się dziecięce lata i chwile spędzone w ogródku babci Lodzi. To ona pokazała mi jak dbać o rośliny, uświadomiła mi, że czas spędzony w ogrodzie nie jest czasem straconym...
Składniki:
(na 8 porcji)- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 380 g obranych ziemniaków
- 700 g obranej dyni hokkaido
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę, z solą, kurkumą i czosnkiem granulowanym)
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 125 g czerwonej soczewicy
- 1 i 1/2 litra wrzątku
- 1/2 szklanki świeżego, zielonego groszku (może być mrożony)
- szczypta papryki ostrej
- 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- do podania: kleks ze śmietany i uprażone nasiona dyni
Wykonanie:
- Rozgrzewam oliwę w garnku i wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię.
- Dodaję przyprawy: sól, "jarzynkę", curry, pieprz ziołowy i kurkumę.
- Podsmażam na średnim ogniu ok. 10 min.
- W międzyczasie gotuję w czajniku 1 i 1/2 litra wody.
- Zalewam wrzątkiem warzywa i dodaję soczewicę.
- Gotuję ok. 20 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Wrzucam groszek i chwilę gotuję.
- Na koniec doprawiam szczyptą ostrej papryki, śmietaną i sokiem z cytryny.
- Podaję z kleksem śmietany (u mnie owsiana) i prażonymi pestkami dyni.
0 komentarze
Prześlij komentarz