czwartek, 23 lipca 2020

DYNIOWA Z SOCZEWICĄ I ZIELONYM GROSZKIEM


Dynię hokkaido często wykorzystuję do zup. Zimą są to rozgrzewające zupy kremy z mlekiem kokosowym, a latem chętnie wzbogacam je o młode, zielone warzywa. Tym razem padło na apetyczny groszek. Od razu przypominają mi się dziecięce lata i chwile spędzone w ogródku babci Lodzi. To ona pokazała mi jak dbać o rośliny, uświadomiła mi, że czas spędzony w ogrodzie nie jest czasem straconym...

Składniki:

(na 8 porcji)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 380 g obranych ziemniaków
  • 700 g obranej dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy "jarzynka" (mielę suszoną włoszczyznę, z solą, kurkumą i czosnkiem granulowanym)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 125 g czerwonej soczewicy
  • 1 i 1/2 litra wrzątku
  • 1/2 szklanki świeżego, zielonego groszku (może być mrożony)
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do podania: kleks ze śmietany i uprażone nasiona dyni

Wykonanie:

  1. Rozgrzewam oliwę w garnku i wrzucam pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. Dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię.
  3. Dodaję przyprawy: sól, "jarzynkę", curry, pieprz ziołowy i kurkumę.
  4. Podsmażam na średnim ogniu ok. 10 min.
  5. W międzyczasie gotuję w czajniku 1 i 1/2 litra wody.
  6. Zalewam wrzątkiem warzywa i dodaję soczewicę.
  7. Gotuję ok. 20 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  8. Wrzucam groszek i chwilę gotuję.
  9. Na koniec doprawiam szczyptą ostrej papryki, śmietaną i sokiem z cytryny.
  10. Podaję z kleksem śmietany (u mnie owsiana) i prażonymi pestkami dyni.


0 komentarze

Prześlij komentarz