sobota, 18 lipca 2020

DŻEMOWIEC


Lato to może nie najlepszy czas na tego typu ciasta, ale nic nie poradzę, że ochota na te SMAKi przyszła właśnie teraz. Ciasto bardzo szybkie do wykonania, przypomina popularnego "murzynka", lecz chyba bliżej mu do piernika. Dżemowiec długo zachowuje świeżość, a zjedzony na łonie natury, staje się po prostu rarytasem.

Składniki:

suche:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 2 łyżki kakao (lub karobu)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

mokre:

  • 125 g rozpuszczonej margaryny (lub oleju)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 6 łyżek konfitury morelowej z miętą (może być inny dżem)
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 6 łyżek wody
  • polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka roślinnego

Wykonanie:

  1. Formę o średnicy 25 cm wykładam papierem i odstawiam.
  2. Wszystkie suche składniki umieszczam w dużej misce i mieszam dokładnie trzepaczką.
  3. Siemię lniane łączę z wodą i odstawiam na 10 min.
  4. Do drugiej miski wlewam mokre składniki plus "jajko" z siemienia i roztrzepuję widelcem.
  5. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam łyżką.
  6. Masę przelewam do formy.
  7. Piekę w 180 stopniach 55 - 60 minut.
  8. W międzyczasie przygotowuję polewę.
  9. Do rondelka wrzucam wszystkie składniki na polewę i mieszam aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  10. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, smaruję polewą.
  11. Podaję z łyżką konfitury morelowej z miętą.

0 komentarze

Prześlij komentarz