Składniki:
suche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 2 łyżki kakao (lub karobu)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
mokre:
- 125 g rozpuszczonej margaryny (lub oleju)
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 6 łyżek konfitury morelowej z miętą (może być inny dżem)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 6 łyżek wody
- polewa czekoladowa:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka roślinnego
Wykonanie:
- Formę o średnicy 25 cm wykładam papierem i odstawiam.
- Wszystkie suche składniki umieszczam w dużej misce i mieszam dokładnie trzepaczką.
- Siemię lniane łączę z wodą i odstawiam na 10 min.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki plus "jajko" z siemienia i roztrzepuję widelcem.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam łyżką.
- Masę przelewam do formy.
- Piekę w 180 stopniach 55 - 60 minut.
- W międzyczasie przygotowuję polewę.
- Do rondelka wrzucam wszystkie składniki na polewę i mieszam aż masa będzie gładka i błyszcząca.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, smaruję polewą.
- Podaję z łyżką konfitury morelowej z miętą.
0 komentarze
Prześlij komentarz