Składniki:
(na 8 sztuk)suche składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki owsianej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
- 300 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody
- 1 rozgnieciony widelcem banan (80 g)
- 2 łyżki oleju
bita śmietana:
- 200 g gęstej części mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru pudru
sos czekoladowy:
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
dodatki:
- posypka z orzechów
- dowolne owoce
Wykonanie:
- Siemię lniane zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 min.
- W międzyczasie przygotowuję polewę czekoladową i bitą śmietanę.
- Gęstą część mleczka kokosowego ubijam na sztywno z cukrem pudrem i wstawiam do lodówki.
- W rondelku rozpuszczam składniki na polewę i odstawiam.
- Do miski wsypuję suche składniki i mieszam trzepaczką.
- Do drugiej miski wlewam mokre składniki plus "jajko" z siemienia i mieszam.
- Przelewam mokre składniki do suchych mieszając cały czas trzepaczką.
- Odstawiam przygotowaną masę.
- Rozgrzewam gofrownicę i smaruję ją olejem.
- Wlewam masę na gofry i piekę ok. 8 minut (czas zależy od rodzaju gofrownicy).
- Podaję z bitą śmietaną, posypką orzechową, sosem czekoladowym i dowolnymi owocami.
0 komentarze
Prześlij komentarz