Knedle pokonały nas swoim SMAKiem. Zapach moreli i mięty wspominaliśmy nawet kolejnego dnia. Posypane cynamonem i polane śmietanką, wyglądają bardzo apetycznie. Podane w ogrodzie lub na tarasie w towarzystwie lekkiego wina, stają się wyjątkowym posiłkiem. Listek mięty dodany do środka, uwalnia swoją woń przy pierwszym kęsie...magia.
Składniki:
- 1 kg obranych, surowych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 540 g moreli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody
- świeże liście mięty
- parę łyżek cukru brązowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- śmietanka wegańska
- cynamon do posypania
- konfitura morelowa z miętą
Wykonanie:
- Gotuję ziemniaki w osolonej wodzie.
- W międzyczasie przekrawam morele, ale nie do samego końca i wyjmuję pestki.
- Kroję drobno miętę.
- Zalewam wodą siemię lniane.
- Przeciskam ugotowane ziemniaki przez praskę lub mielę w maszynce do mięsa.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaję sól,mąkę i siemię lniane.
- Mieszam ręką, aż wszystko się połączy. Dosypuję trochę mąki, gdy ciasto się klei.
- Formuję placki, na środku układam morele, posypuję szczyptą cukru i dodaję miętę.
- Zamykam ciasto, robiąc kulki.
- Układam je na posypanym mąką blacie.
- Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml zimnej wody.
- Gotuję w dużym garnku (u mnie 4 litrowy) wodę z solą i dodaję "kisiel" z mąki ziemniaczanej.
- Do gotującej wody wrzucam knedle i gotuję ok. 5 - 8 min (w zależności od wielkości knedli). Czas liczę od ich wypłynięcia.
- Warto zrobić test "pierwszego knedla", czyli wrzucić jednego, ugotować i spróbować czy jest ok. Robię tak, by ustalić dokładny czas gotowania.
- Podaję posypane cynamonem i polane śmietanką.
0 komentarze
Prześlij komentarz