sobota, 11 lipca 2020

KOKOSANKI Z DZIURKĄ


Lubię mieć w szafce ciasteczka do kawy. Lubię, to nie znaczy, że zawsze mam. Wszyscy domownicy są słodkożercami, więc sytuacja, w której rano sięgam do pudełka z napisem "cookies" i delektuję się pysznym ciasteczkiem do kawy, istnieje tylko w moich kulinarnych snach. I w nich, stoją rzędem różne słoje: duże, małe, podłużne, pękate. Każdy z nich skrywa inny SMAK i zapach. Są tam zwykłe "maślane" i czekoladowe, pachnące cynamonem i te z pomarańczą, waniliowe i z kawałkami orzechów, nadziane wiśnią i te oprószone cukrem. Lubię moje sny... 

Składniki:

(na ok. 25 sztuk)
  • 125 g margaryny wegańskiej
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 70 g (200 ml) wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • prażone płatki kokosowe, do podania

Wykonanie:

  1. Margarynę i cukier ucieram w mikserze.
  2. Dodaję pozostałe składniki, miksuję. Sprawdzam ręką czy masa jest już wystarczająco plastyczna. Jeżeli nie, miksuję jeszcze chwilę.
  3. Lepię małe kulki, spłaszczam i robię dziurkę (np. słomką).
  4. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę w 150 stopniach ok. 20 - 25 min.
  6. Podaję z płatkami kokosowymi i dobrą kawą:)
ciastka przed upieczeniem

0 komentarze

Prześlij komentarz