Składniki:
(na ok. 67 sztuk leniwych)- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (230 g )
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 450 g tofu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka do podsypania
sos czekoladowy:
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
do podania:
- cynamon
- dowolne owoce (u mnie: mango, banan, truskawki)
- listki mięty
- syrop z agawy
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną przepłukuje parę razy wodą i gotuję w mleku z dodatkiem oleju kokosowego, soli i wanilii (ok. 20 min).
- Mieszam od czasu do czasu, pilnując aby się nie przypaliła.
- Jeszcze ciepłą kaszę wrzucam do blendera razem z tofu, wanilią, sokiem z cytryny i miksuję na gładką masę.
- Studzę.
- W tym czasie przygotowuję sos czekoladowy: wrzucam wszystkie składniki do rondelka, mieszam aż cukier się rozpuści, a masa stanie się błyszcząca.
- Kroję owoce.
- Do wystudzonej masy dodaję mąki i wyrabiam ciasto. Najpierw mieszam łyżką, a później ręką.
- Robię wałki i kroję na skos formując leniwe. Nie żałuję mąki do podsypania, aby nic się nie kleiło.
- Gotuję wodę w dużym garnku dodając szczyptę soli.
- Do gotującej wody wrzucam partiami leniwe i gotuję 3 min od ich wypłynięcia.
- Podaję z owocami, sosem czekoladowym, cynamonem i dowolnym słodziwem (u mnie syrop z agawy).
- Leniwe odgrzane na patelni drugiego dnia, są również smaczne, więc nie martwię się jak coś zostanie:)
zmiksowana kasza z tofu |
Pychota!!
OdpowiedzUsuńcieszę się, dziękuję:)
Usuń