Pierwszy raz kupiłam tą fasolkę parę lat temu, gdy przeczytałam o jej właściwościach. Nazywana jest złotą fasolą, ze względu na ogrom zalet jakie posiada. Jest najzdrowsza z wszystkich fasolowatych. Można z niej zrobić pastę do chleba podstawowego lub chleba na wypasie lub dodawać do różnych potraw gotowanych.
Oto najważniejsze cechy fasoli mung:
- usuwa toksyny z organizmu,
- pozytywnie wpływa na woreczek żółciowy i wątrobę,
- wspomaga leczenie spojówek i obrzęk kończyn,
- źródło białka i błonnika,
- przeciwdziała starzeniu się organizmu,
- niskokaloryczna i sycąca,
- zmniejsza apetyt na słodycze,
- doskonały wpływ na proces odchudzania,
- bogata w witaminy A,C,E,K, oraz witaminy z grupy B,
- zawiera minerały tj.: wapń, potas, fosfor, sód, cynk, magnez,
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy.
Jak ugotować fasolę mung?
- Fasolę namaczam na noc, podobnie jak inne fasole lub zalewam wrzątkiem i odstawiam na ok. 4 godziny.
- Następnie odlewam wodę i zalewam świeżą ( ok. 2-3 razy więcej niż fasoli) osoloną.
- Gotuję 30-40 min.
- W międzyczasie zbieram pianę z powierzchni garnka.
Składniki na pastę do chleba:
- 160 g fasoli mung,
- 2 szalotki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia szalotki,
- 10 zielonych oliwek bez pestek,
- 1/2 łyżki soku z limonki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki majeranku,
- 2 szczypty pieprzu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- płatki chilli do posypania.
Wykonanie:
- Gotuję fasolę lub korzystam z wcześniej ugotowanej i zamrożonej.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojone szalotki.
- Do blendera wrzucam wszystkie składniki i rozdrabniam do konsystencji pasty.
- Smaruję kromkę świeżego chleba i posypuję płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz