Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 szalotki (90 g)
- 2 ząbki czosnku
- 50 g pietruszki
- 60 g selera
- 60 g marchwi
- 230 g ziemniaków
- 1 i 1/2 litra wrzątku
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy "jarzynka" (robię sama: mielę suszoną włoszczyznę z solą, kurkumą i czosnkiem granulowanym)
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- kostka bulionu warzywnego (robię z przepisu z Thermomixa)
- 3 łyżki płatków owsianych (dzięki nim, zupa będzie zawiesista)
- 200 g ogórków kiszonych (najlepiej swoje)
- 50 ml śmietanki owsianej 13% (może być inna)
- 1/2 pęczka świeżego lub mrożonego koperku
- grzanki z chleba podstawowego lub chleba na wypasie
Wykonanie:
- Obieram i kroję wszystkie warzywa.
- Marchew kroję w cienkie paski (przy pomocy specjalnej a la obieraczki).
- Tarkuję ogórki ze skórką na małych średnich oczkach i razem z powstałym sokiem odstawiam.
- W garnku rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojone w piórka szalotki i czosnek.
- Podsmażam 5 min.
- Dodaję pozostałe warzywa i przyprawy.
- Podsmażam kolejne 5 - 10 min.
- Gotuję wodę w czajniku i wrzątkiem zalewam warzywa.
- Dodaję kolejne przyprawy: sól, pieprz, "jarzynkę", ziele, liść laurowy, "kostkę warzywną" i płatki owsiane.
- Gotuję 30 min.
- Dodaję ogórki i gotuję kolejne 5 minut.
- Na koniec zabielam zupę śmietaną i chwilę gotuję.
- Ogórkową podaję z ciepłymi grzankami, posypaną świeżym koperkiem.
Nie lubie zupy ogorkowej ale zaciekawil mnie ten przepis i ugotowalam malo pracy szybko sie gotuje i znakomicie smakuje. I juz lubię zupę ogorkowa.Polecam Dzieki Kamilla
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:))
OdpowiedzUsuń