piątek, 24 lipca 2020

PASZTET SOJOWY Z PIECZARKAMI



Pasztet to kolejna potrawa, którą lubię mieć w lodówce. Przez kolejne dni mogę zapomnieć o kupowaniu "czegoś" do chleba, bo ten dodatek w zupełności mi wystarcza. Z przyjemnością kroję grube, pasztetowe plastry, układam je na kromce chleba, smaruję chrzanem lub musztardą i .....chwilo trwaj....

Składniki:

(porcja na jedną foremkę 17 cm x 22 cm)
  • 300 g ugotowanej soi (145 g suchych ziaren)
  • 100 g marchewki
  • 70 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 100 g szalotek
  • 90 g pieczarek
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka siemienia lnianego plus 3 łyżki wody
  • 20 g płatków owsianych mielonych
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • do dekoracji: liście laurowe, gałązki tymianku

Wykonanie:

  1. Soję namaczam na noc i gotuję do miękkości ok. 2 godziny.
  2. W drugim garnku gotuję pokrojona marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej i podsmażam pokrojone szalotki i pieczarki.
  4. Siemię lniane mieszam z wodą i odstawiam na ok. 10 min.
  5. Soję, marchewkę, pietruszkę, seler, szalotki i pieczarki (wraz z olejem z patelni) wrzucam do blendera.
  6. Dodaję pozostałe składniki plus "jajko" z siemienia i blenduję.
  7. Piekę w temp. 180 stopni ok. 50 min, aż brzegi się lekko zrumienią.
  8. Kroję dopiero po wystudzeniu.
  9. Często przygotowuję podwójną porcję, rozkładam do dwóch foremek i jedną nieupieczoną zamrażam. Później wystarczy wyjąć, rozmrozić i upiec.

0 komentarze

Prześlij komentarz