Składniki:
- 1 kg pieczarek (wybierałam większe)
- sól
- pieprz
- papryka wędzona
- sos sojowy
- olej
- 250 g cebuli czerwonej
- nóżki z pieczarek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 pieprzu mielonego
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki przyprawy curry
nadzienie brokułowe:
- 170 g tofu naturalnego
- 1 brokuł
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżki cytryny
sos czosnkowy:
- 100 g tofu naturalnego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki mleka roślinnego niesłodzonego
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu mielonego
do posypania:
- płatki chilli
- 100 g mrożonego groszku (wcześniej ugotowanego)
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
- Obieram pieczarki a nóżki odkładam na bok.
- Nacieram kapelusze solą, pieprzem, papryką wędzoną, oliwą i skrapiam sosem sojowym.
- Układam na blasze wyłożonej papierem i piekę 15 min.
- W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i nóżki pieczarek.
- Dodaję sól, pieprz, sos sojowy i curry.
- Podsmażam aż wszystko będzie miękkie.
- W małym rondelku gotuję mrożony groszek (3 min) i odstawiam.
- Dzielę brokuła na mniejsze różyczki i gotuję do miękkości (ok. 5 min).
- Do blendera wkładam brokuła razem z pozostałymi składnikami nadzienia i rozdrabniam.
- Pora na sos czosnkowy. Do wysokiego naczynia wkładam wszystkie składniki sosu i miksuję na gładką masę.
- Wyjmuję podpieczone pieczarki. Wylewam ostrożnie wodę, która zbierze się w kapeluszach.
- Każdą pieczarkę nadziewam masą brokułową i cebulką (z nóżkami pieczarek).
- Piekę kolejne 15 min.
- Gotowe pieczarki układam na talerzu, polewam łyżką sosu czosnkowego, dekoruję zielonym groszkiem i posypuję płatkami chilli.
pieczarki po 15 min pieczeniu |
pieczarki nadziane przed upieczeniem |
0 komentarze
Prześlij komentarz