wtorek, 14 lipca 2020

PIECZARKI NADZIANE


Robiąc zakupy, w oczy rzuciły mi się duże kapelusze białych, świeżych pieczarek. Wiedziałam, że będą moje i popłynę z nimi w smaczny rejs. Pieczarki nadziane zjedliśmy na obiad, ale może to być również bardzo efektowna przystawka imprezowa czy świąteczna. Danie bogate w SMAKi, wyczuwa się ostrość czosnku i świeżość cytryny. Zielony, słodki groszek zachęca do posiłku.

Składniki:

  • 1 kg pieczarek (wybierałam większe)
  • sól
  • pieprz
  • papryka wędzona
  • sos sojowy
  • olej
  • 250 g cebuli czerwonej
  • nóżki z pieczarek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry

nadzienie brokułowe:

  • 170 g tofu naturalnego
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżki cytryny

sos czosnkowy:

  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mleka roślinnego niesłodzonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu mielonego

do posypania:

  • płatki chilli
  • 100 g mrożonego groszku (wcześniej ugotowanego)

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
  2. Obieram pieczarki a nóżki odkładam na bok.
  3. Nacieram kapelusze solą, pieprzem, papryką wędzoną, oliwą i skrapiam sosem sojowym.
  4. Układam na blasze wyłożonej papierem i piekę 15 min.
  5. W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i nóżki pieczarek.
  6. Dodaję sól, pieprz, sos sojowy i curry.
  7. Podsmażam aż wszystko będzie miękkie.
  8. W małym rondelku gotuję mrożony groszek (3 min) i odstawiam.
  9. Dzielę brokuła na mniejsze różyczki i gotuję do miękkości (ok. 5 min).
  10. Do blendera wkładam brokuła razem z pozostałymi składnikami nadzienia i rozdrabniam.
  11. Pora na sos czosnkowy. Do wysokiego naczynia wkładam wszystkie składniki sosu i miksuję na gładką masę.
  12. Wyjmuję podpieczone pieczarki. Wylewam ostrożnie wodę, która zbierze się w kapeluszach.
  13. Każdą pieczarkę nadziewam masą brokułową i cebulką (z nóżkami pieczarek).
  14. Piekę kolejne 15 min.
  15. Gotowe pieczarki układam na talerzu, polewam łyżką sosu czosnkowego, dekoruję zielonym groszkiem i posypuję płatkami chilli.
pieczarki po 15 min pieczeniu
pieczarki nadziane przed upieczeniem

0 komentarze

Prześlij komentarz