Składniki:
- 500 g bobu
- 270 g tofu naturalnego
- 200 g cebuli
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki soli
- podsmażona cebulka lub sos sojowy
- 500 g mąki
- 280 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
farsz:
- Na oleju podsmażam cebulę z przyprawami ( sól, papryka wędzona, pieprz mielony i curry).
- Gotuję bób w osolonej wodzie i obieram ze skórki.
- Do miski wsypuję bób, tofu i cebulę.
- Dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek i sól.
- Rozgniatam wszystko widelcem.
ciasto:
- Do miski wsypuję mąkę.
- Do wody dodaję olej i sól, mieszam i przelewam do mąki.
- Wyrabiam ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne (ok. 10 min).
- Można użyć Thermomixa.
- Ciasto przykrywam ściereczką.
- Wałkuję ciasto i lepię pierogi.
- Gotuję 2-3 min od wypłynięcia pierogów.
- Podaję z cebulką lub sosem sojowym.
0 komentarze
Prześlij komentarz