poniedziałek, 6 lipca 2020

PIEROGI Z BOBEM I TOFU - NAJLEPSZE


Słabość do pierogów, klusek, pyz, knedli mam od zawsze. Śmiało mogę powiedzieć, że pierogi z bobem i tofu są moim numerem jeden wśród mącznych dań z "niespodzianką". Do tego podsmażona cebulka i uczta gotowa!

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 270 g tofu naturalnego
  • 200 g cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • podsmażona cebulka lub sos sojowy

  • 500 g mąki
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

farsz:

  • Na oleju podsmażam cebulę z przyprawami ( sól, papryka wędzona, pieprz mielony i curry).
  • Gotuję bób w osolonej wodzie i obieram ze skórki.
  • Do miski wsypuję bób, tofu i cebulę.
  • Dodaję przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek i sól.
  • Rozgniatam wszystko widelcem.

ciasto:

  1. Do miski wsypuję mąkę.
  2. Do wody dodaję olej i sól, mieszam i przelewam do mąki.
  3. Wyrabiam ciasto tak długo, aż stanie się elastyczne (ok. 10 min).
  4. Można użyć Thermomixa.
  5. Ciasto przykrywam ściereczką.
  6. Wałkuję ciasto i lepię pierogi.
  7. Gotuję 2-3 min od wypłynięcia pierogów.
  8. Podaję z cebulką lub sosem sojowym.





0 komentarze

Prześlij komentarz