poniedziałek, 27 lipca 2020

PLACKI ZIEMNIACZANO - CUKINIOWE Z MĄKĄ Z CIECIERZYCY


Chrupiące, pyszne wegańskie placki, które chętnie zjadamy na obiad czy kolację. Z boczniakami i sosem czosnkowym SMAKują wybornie. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki z ciecierzycy (cieciorki) i ziemniaczanej. Placki szybko się smażą na rumiano, nie piją tłuszczu, więc same plusy. Prawie...minusem jest to, że błyskawicznie znikają...

Składniki:

(na 10 sztuk )
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 130 g cukinii
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy (cieciorki)
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1/4 papryki pomarańczowej

sos czosnkowy:

  • 3 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/4 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki i cukinię ścieram na tarce o średnich oczkach, a następnie umieszczam na sitku aby odcisnąć z nich sok.
  2. Po dokładnym odciśnięciu, ziemniaki z cukinią przekładam do miski i dodaję mąki, czosnek, sól, pieprz.
  3. Mieszam i odstawiam.
  4. Przygotowuję dodatki: papryki i sos czosnkowy.
  5. Do miseczki wlewam śmietanę razem z solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem. Mieszam i odstawiam.
  6. Trzy kolory papryk kroję w drobną kostkę. To będzie moja "posypka".
  7. Teraz kolej na smażenie placków. Wlewam tyle oleju by przykrył dno patelni, dobrze rozgrzewam i smażę placki. Zmniejszam ogień na średni i przewracam 2 razy, by mieć pewność, że się dobrze zrumienią i nie będą surowe w środku.
  8. Odkładam na ręcznik papierowy.
  9. Podaję na liściu sałaty z sosem czosnkowym i kolorową "posypką".

0 komentarze

Prześlij komentarz