Chrupiące, pyszne wegańskie placki, które chętnie zjadamy na obiad czy kolację. Z boczniakami i sosem czosnkowym SMAKują wybornie. Zamiast mąki pszennej użyłam mąki z ciecierzycy (cieciorki) i ziemniaczanej. Placki szybko się smażą na rumiano, nie piją tłuszczu, więc same plusy. Prawie...minusem jest to, że błyskawicznie znikają...
Składniki:
(na 10 sztuk )- 500 g obranych ziemniaków
- 130 g cukinii
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy (cieciorki)
- 2 szczypty pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki żółtej
- 1/4 papryki pomarańczowej
sos czosnkowy:
- 3 łyżki śmietany wegańskiej (u mnie owsiana)
- szczypta soli i pieprzu
- 1/4 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego koperku
Wykonanie:
- Ziemniaki i cukinię ścieram na tarce o średnich oczkach, a następnie umieszczam na sitku aby odcisnąć z nich sok.
- Po dokładnym odciśnięciu, ziemniaki z cukinią przekładam do miski i dodaję mąki, czosnek, sól, pieprz.
- Mieszam i odstawiam.
- Przygotowuję dodatki: papryki i sos czosnkowy.
- Do miseczki wlewam śmietanę razem z solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem. Mieszam i odstawiam.
- Trzy kolory papryk kroję w drobną kostkę. To będzie moja "posypka".
- Teraz kolej na smażenie placków. Wlewam tyle oleju by przykrył dno patelni, dobrze rozgrzewam i smażę placki. Zmniejszam ogień na średni i przewracam 2 razy, by mieć pewność, że się dobrze zrumienią i nie będą surowe w środku.
- Odkładam na ręcznik papierowy.
- Podaję na liściu sałaty z sosem czosnkowym i kolorową "posypką".
0 komentarze
Prześlij komentarz