Czasami ze zwykłych składników można wyczarować coś niezwykłego. A decyduje o tym często jeden niepozorny dodatek. W tym przypadku słodka gruszka przeniosła sałatkę na wyższy level. Po weekendzie pełnym kulinarnych szaleństw, sałatka wydaje się być rozsądnym i smacznym pomysłem na szybki, zdrowy posiłek.
Składniki:
(porcja dla 4 osób)- garść rukoli
- garść szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 1 ogórek szklarniowy
- 10 szt pomidorków cherry czerwonych
- 10 szt pomidorków cherry żółtych
- 1 marchewka
- 1 gruszka
- 270 g tofu naturalnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 szczypty pieprzu mielonego
- szczypta płatków chilli
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki syropu daktylowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 szczypty soli
- do posypania: świeży majeranek, szczypiorek i płatki chilli
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę.
- Do miski wlewam: sos sojowy, pieprz, płatki chilli, paprykę słodką, syrop daktylowy i sok z cytryny.
- Mieszam składniki marynaty i wrzucam do niej pokrojone tofu.
- Odstawiam na pół godziny.
- W międzyczasie kroję pozostałe warzywa: ogórek, pomidorki, gruszkę, cebulę i marchewkę (cienkie paseczki).
- Przygotowuję też sos. Do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, musztardę i sól. Dokładnie mieszam.
- Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam marynowane tofu aż będzie złociste.
- Na sałacie i rukoli układam warzywa i tofu.
- Polewam sosem tuż przed podaniem.
- Posypuję świeżym majerankiem i płatkami chilli.
0 komentarze
Prześlij komentarz