poniedziałek, 20 lipca 2020

SAŁATKA Z GRUSZKĄ I MARYNOWANYM TOFU


Czasami ze zwykłych składników można wyczarować coś niezwykłego. A decyduje o tym często jeden niepozorny dodatek. W tym przypadku słodka gruszka przeniosła sałatkę na wyższy level. Po weekendzie pełnym kulinarnych szaleństw, sałatka wydaje się być rozsądnym i smacznym pomysłem na szybki, zdrowy posiłek.

Składniki:

(porcja dla 4 osób)
  • garść rukoli
  • garść szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 10 szt pomidorków cherry czerwonych
  • 10 szt pomidorków cherry żółtych
  • 1 marchewka
  • 1 gruszka
  • 270 g tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 szczypty pieprzu mielonego
  • szczypta płatków chilli
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 2 szczypty soli
  • do posypania: świeży majeranek, szczypiorek i płatki chilli

Wykonanie:

  1. Tofu kroję w kostkę.
  2. Do miski wlewam: sos sojowy, pieprz, płatki chilli, paprykę słodką, syrop daktylowy i sok z cytryny.
  3. Mieszam składniki marynaty i wrzucam do niej pokrojone tofu.
  4. Odstawiam na pół godziny.
  5. W międzyczasie kroję pozostałe warzywa: ogórek, pomidorki, gruszkę, cebulę i marchewkę (cienkie paseczki).
  6. Przygotowuję też sos. Do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, musztardę i sól. Dokładnie mieszam.
  7. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam marynowane tofu aż będzie złociste.
  8. Na sałacie i rukoli układam warzywa i tofu.
  9. Polewam sosem tuż przed podaniem.
  10. Posypuję świeżym majerankiem i płatkami chilli.


0 komentarze

Prześlij komentarz