Wystarczy parę składników, by przygotować tą potrawę. Smażone kluski śląskie mają chrupiącą, złotą skórkę, która zachęca do ugryzienia choć raz:) Do tego sos i surówka i SMAKowity obiad gotowy.
Składniki:
(13 sztuk śląskich)śląskie smażone:
1 kg obranych ziemniaków1 łyżeczka soli
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kminku mielonego
pęczek koperku
olej
sos pieczarkowy:
200 g cebuli400 g pieczarek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
5 łyżek śmietanki wegańskiej 14%
Wykonanie:
śląskie smażone:
- Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
- W międzyczasie robię sos (patrz niżej).
- Czekam aż ziemniaki trochę się przestudzą i przeciskam je przez praskę lub mielę w maszynce do mięsa.
- Blat posypuję mąką.
- Z masy ziemniaczanej formuję koło. 1/4 ziemniaczanego koła odkładam na bok, a powstałą wolną przestrzeń, wypełniam mąką ziemniaczaną.
- Następnie zagniatam ciasto, dokładając wcześniej odłożone ziemniaki.
- Dodaję sól, pieprz, kminek i koperek.
- Formuję kotlety i smażę na dobrze rozgrzanym oleju.
- Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia.
sos pieczarkowy:
- Na oleju kokosowym smażę pokrojoną cebulę i pieczarki.
- Dodaję przyprawy i duszę ok. 15 min, aż wszystko będzie miękkie.
- Dodaję śmietanę, zagotowuję i odstawiam.
sos pieczarkowy |
śląskie przed smażeniem |
0 komentarze
Prześlij komentarz