czwartek, 2 lipca 2020

ŚLĄSKIE SMAŻONE


Wystarczy parę składników, by przygotować tą potrawę. Smażone kluski śląskie mają chrupiącą, złotą skórkę, która zachęca do ugryzienia choć raz:) Do tego sos i surówka i SMAKowity obiad gotowy.

Składniki:

(13 sztuk śląskich)

śląskie smażone:

1 kg obranych ziemniaków
1 łyżeczka soli
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kminku mielonego
pęczek koperku
olej

sos pieczarkowy:

200 g cebuli
400 g pieczarek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
5 łyżek śmietanki wegańskiej 14%

Wykonanie:

śląskie smażone:

  1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie robię sos (patrz niżej).
  3. Czekam aż ziemniaki trochę się przestudzą i przeciskam je przez praskę lub mielę w maszynce do mięsa.
  4. Blat posypuję mąką.
  5. Z masy ziemniaczanej formuję koło. 1/4 ziemniaczanego koła odkładam na bok, a powstałą wolną przestrzeń, wypełniam mąką ziemniaczaną.
  6. Następnie zagniatam ciasto, dokładając wcześniej odłożone ziemniaki.
  7. Dodaję sól, pieprz, kminek i koperek.
  8. Formuję kotlety i smażę na dobrze rozgrzanym oleju.
  9. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia.

sos pieczarkowy:

  1. Na oleju kokosowym smażę pokrojoną cebulę i pieczarki.
  2. Dodaję przyprawy i duszę ok. 15 min, aż wszystko będzie miękkie.
  3. Dodaję śmietanę, zagotowuję i odstawiam.
sos pieczarkowy
śląskie przed smażeniem

0 komentarze

Prześlij komentarz