wtorek, 7 lipca 2020

WARZYWNY OMLET NA ŚNIADANIE


Omlet warzywny to konkretne śniadanie, które długo "trzyma" i daje mi energię aż do obiadu. Do jego wykonania nie potrzebuję wielu składników i nie ma żadnych problemów z przewracaniem omletu na patelni. Nieskończoność możliwości jego podania, też mnie kręci. Mogę wykorzystać dowolne warzywa, sosy i zieleninę, którą akurat mam w lodówce.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • szczypta soli
  • szczypta soli kala namak (zwanej "czarną", do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)
  • 1/2 łyżki oliwy
  • dowolne, ulubione dodatki, np: ajwar, pesto, ogórek, pomidorki cherry, garść zieleniny

Wykonanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, wodę i przyprawy.
  2. Wymieszać składniki trzepaczką i odstawić na 5 - 10 min.
  3. W tym czasie przygotować ulubione dodatki.
  4. Rozgrzać na patelni oliwę i wlać mieszankę omletową.
  5. Poczekać ok. 2 min aż się zetnie i przewrócić na drugą stronę.
  6. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Wskazówki:

Czarną sól i płatki drożdżowe (dają serowy posmak) warto mieć w swojej spiżarce, przydają się do wielu dań i starczają na długo. Omlet warzywny bez tych dwóch składników też wyjdzie, więc bez obaw:)

0 komentarze

Prześlij komentarz